Nieuw testcentrum Zottegem opent vandaag in containers: “Ook patiënten zonder symptomen kunnen zich laten testen”

Vandaag opent het testcentrum Panacea in Zottegem op de parking van het Sint-Elisabethziekenhuis. Het nieuwe centrum bevindt zich in containers, inwoners uit de ruime omgeving kunnen er terecht. Het centrum vervangt de oude testruimtes omdat er verbouwingen zijn. 

Vanaf vandaag kunnen mensen zonder symptomen zich opnieuw laten testen op het coronavirus. Wie in Brakel, Herzele, Lierde, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem woont, moet daarvoor naar triagecentrum Panacea. Dat nieuwe centrum gaat vandaag open en vervangt het oude testcentrum in het ziekenhuis .  

“Contacteer je huisarts”

“We kunnen niet voorspellen of het hier druk zal worden”, vertelt dokter Cassandra Vermarcke. “Wie een test wil, moet eerst contact opnemen met de huisarts. Die kan patiënten doorverwijzen tot 18.00u. Het kan hier dus rustig beginnen en dan toch nog een drukke dag worden.”

Mensen die in contact zijn gekomen met iemand die het virus heeft, maar geen symptomen vertonen, kunnen hier ook terecht

Cassandra Vermarcke, dokter

“Als je symptomen vertoont, is het wel nog steeds de bedoeling om eerst contact op te nemen met de huisarts. Maar er is hier ook een parallel systeem voor mensen die geen symptomen hebben. Dat gaat dan voornamelijk over mensen die op vakantie zijn geweest of over mensen die een hoogrisicocontact hebben gehad. Via een code kunnen zij dan een afspraak boeken in ons triagecentrum. Zonder code naar hier komen heeft geen zin.”

Sterke ploeg

“Ons centrum wordt voornamelijk bemand door een ploeg verpleegkundigen die de tests afnemen”, gaat Vermarcke verder. “Daarnaast is er ook elke dag een huisarts aanwezig die een klinisch onderzoek kan doen indien nodig. We hebben ook nog een ploeg van mensen die ons administratieve ondersteuning biedt. Voorlopig zijn we met genoeg volk om het centrum te bemannen.” 

kasto80

Meest gelezen