Nieuwe app om microplastics te melden in havengebied: “Na melding komt de schoonmaakploeg ter plaatse”

Binnenkort kan iedereen helpen om de vervuiling met microplastics in de Waaslandhaven en Antwerpse haven aan te pakken. Een 30-tal bedrijven en organisaties hebben een app klaar waarmee je kan doorgeven waar er kleine plastic korreltjes achterblijven. De sector gebruikt die korrels als grondstof, maar soms raken er ook verloren.

In de Waaslandhaven en de Antwerpse haven zijn verschillende bedrijven gelegen die met kunststof en plastic werken. Tijdens zo’n proces kunnen microplastics vrijkomen en in de natuur terecht komen. Om dat probleem aan te pakken, komt er volgend jaar een app die helpt detecteren waar er vuil ligt om zo snel tot actie te kunnen overgaan. 

Schoonmaakploeg

“De app is er voor iedereen”, vertelt Gert Verreth van Essencia, een koepelorganisatie voor chemie-en kunststofbedrijven. “Iedereen kan melding maken. De problematiek is zeer ernstig en valt niet alleen aan te pakken. Via de app kan iedereen vervuiling melden en dan komt er zo snel mogelijk een schoonmaakploeg ter plekke.”

Kleine korreltjes

“Het gaat vaak om heel kleine plastic korreltjes”, zegt Verreth nog, “en dat maakt het moeilijker. Er is de voorbije jaren al veel geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat de plastic korrels ons zo weinig mogelijk last bezorgen. Denk maar aan rioolroosters met een filteringsysteem zodat ze niet in onze rioleringen terecht komen. Zo’n klein korreltje gaat snel ergens verloren en dat willen we niet. We willen bovendien ook onze verantwoordelijkheid opnemen.”

In februari 2021 lanceert de sector de app.

Meest gelezen