Videospeler inladen...

Hoe havenarbeiders in de val trappen van drugsbendes: "Het begint op café, daarna laten ze je niet meer los"

Een nieuwe campagne moet Antwerpse havenarbeiders met een tekenfilmpje ervan overtuigen om niet in te gaan op vragen van criminele drugssmokkelaars. VRT NWS sprak met dokwerker Tom, die informatie doorspeelde aan een bende en werd opgepakt. “Als je erin stapt, is je leven voor 90 procent voorbij”, getuigt hij anoniem. “Want ze voeren de druk op en leggen de lat steeds hoger.”

Voor Tom begon het allemaal tussen pot en pint. Samen met zijn collega's werd hij op café benaderd door een drugssmokkelaar. Tom weigerde eerst in te gaan op het verzoek van de bende, maar omdat hij financiële problemen had, en het aanbod steeds aantrekkelijker werd, ging hij toch overstag. "Ze zetten je meer en meer onder druk door je iets extra te geven", zegt de dokwerker. "En dan denk je dat je wel onopgemerkt zult blijven."

Om aan die druk te weerstaan, lanceert CEPA, de koepelorganisatie van Antwerpse havenbedrijven, een sensibiliseringsactie om havenwerknemers uit de handen van drugsbendes te houden. Want de vele acties ten spijt - van "Stroomplan" tot "Operatie Nachtwacht" - drugstrafiek blijft een probleem in Antwerpen. De afgelopen dagen hing CEPA in en rond de haven al banners op met de slogan "Ben jij de volgende?", vandaag volgt dan het filmpje. 

Bekijk hieronder de campagnevideo van CEPA (en lees daaronder verder voor de getuigenis)

Het cliché bestaat dat zo goed als heel de haven in de drugshandel betrokken is. Voor een simpele klus als het verkeerd zetten van een container zou een kraanbestuurder duizenden euro's krijgen. Waarom zeggen sommigen ja? En geraak je er dan ooit nog uit?  En als je ja zegt, wat zijn dan de gevolgen als je gepakt wordt? 

"Bende weet meer dan je vermoedt"

Officiële cijfers zijn er niet, maar Tom schat dat de helft van de havenarbeiders al eens benaderd is geweest door een bende, CEPA houdt het op 15 procent. De bendes bieden "goodwill geld" aan, grote sommen geld om je over de streep te trekken. 

"Ze weten veel meer van je dan je zou vermoeden", getuigt Tom. De bende vroeg hem ook om namen van bevriende dokwerkers door te geven. Hij werd zelf nooit fysiek bedreigd, maar kent mensen bij wie dat wel gebeurde.

Bekijk hieronder het fragment waarin Tom vertelt hoe hij zich door de smokkelaars liet overtuigen (en lees eronder verder)

Videospeler inladen...

"Als ze je vinden, laten ze niet meer los"

De hoofdboodschap van het campagnefilmpje van CEPA: laat je niet verleiden, want het blijft nooit bij 1 keer. Dat is ook hoe Tom het ervaarde. "Er komt steeds meer goodwill geld. En eens ze je gevonden hebben, laten ze niet meer los."

Tom wil zich dan ook inzetten om anderen te sensibiliseren en weg te houden van de bendes. In de opleidingen om havenarbeider te worden, is er alvast te weinig aandacht voor de drugsproblematiek, vindt hij. "Er worden vijf zinnetjes aan besteed maar dat is het", zucht hij. "Maar als je er in stapt, dan is wel 90 procent van je leven voorbij."

Bekijk hieronder het fragment waar Tom uitlegt hoe de opleidingen van havenarbeider tekortschieten (en lees eronder verder)

Videospeler inladen...

"Opgelucht toen ik werd opgepakt"

"Het filmpje zit goed in elkaar", zegt Tom over de actie van CEPA. "Maar ze zouden nog duidelijker kunnen laten zien wat de gevolgen kunnen zijn". Havenarbeiders die deelnemen aan criminele activiteiten riskeren zware celstraffen, soms tot meer dan 10 jaar. 

Ook de mentale impact van de gevolgen is niet te onderschatten, zegt Tom. "Ik was opgelucht toen ik werd opgepakt", vertelt hij. Maar het zwaarste is, als hij naar de cel zou moeten, dat hij zijn familie lang gaat moeten missen. "Als je daaraan denkt, dan word je kwaad op jezelf. Waarom heb ik het gedaan?"

CEPA lanceerde eerder al een "klikplatform" waar havenarbeiders en bedrijven verdachte incidenten en situaties kunnen melden. Dit kan volledig anoniem.

Bekijk hieronder het fragment waarin Tom vertelt over hoe opgelucht hij was toen hij werd opgepakt.

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen