James Arthur Photography

Personeelstekort in woonzorgcentra Gent neemt toe, zorgkundigen ziekenhuis springen bij

In verschillende Gentse woonzorgcentra is een derde tot de helft van het personeel afwezig en moet verzorgend personeel van ziekenhuizen inspringen om het tekort op te vangen. “Ik ben blij dat ik iets kan doen”, zegt Gert De Wilde van AZ Jan Palfijn . 

Nu de coronabesmettingen wat dalen is er in sommige ziekenhuizen opnieuw wat ademruimte, maar dat wil niet zeggen dat het personeel nu gaat uitrusten: verpleegkundigen van het AZ Jan Palfijn in Gent gaan bijvoorbeeld helpen in woonzorgcentra waar ze wel wat extra handen kunnen gebruiken.

"Anders dan in het ziekenhuis"

Voor Gert De Wilde van het AZ Jan Palfijn in Gent zit zijn eerste shift in een woonzorgcentrum er op: “Vandaag was mijn eerste werkdag in het woonzorgcentrum Zonnebloem in Zwijnaarde, bij Gent. Het was een uitdaging, maar ook erg boeiend. In het ziekenhuis werk ik normaal met mensen die pas geopereerd zijn, terwijl het nu ouderenzorg is. Het is buiten mijn comfortzone en dat geeft me stress, maar ik heb altijd veel waardering en respect gehad voor mensen die op de geriatrie werken. Nu krijgen we de kans om iets terug te doen, die kans heb ik met beide handen gegrepen.”

Noodzakelijk

Het klinkt heel nobel wat Gert De Wilde en alle andere verpleegkundigen van het AZ Jan Palfijn doen, maar eigenlijk is het pure noodzaak. “In sommige woonzorgcentra is de situatie echt kritiek”, zegt schepen Rudy Coddens (SP.A). “We moeten alles op alles zetten om de kwaliteit van de zorg te garanderen. We kunnen niet anders dan vragen aan andere verpleegkundigen en zorgkundigen om bij te springen.” 

Woonzorgcentra verdrinken in het werk, onze hulp is broodnodig

Gert De Wilde, verpleegkundige AZ Jan Palfijn

Dat helpende handen nodig zijn, merkte ook De Wilde op: “Het is inderdaad immens druk. Ze verdrinken in de woonzorgcentra in het werk.” Omdat het AZ Jan Palfijn de woonzorgcentra niet zomaar aan hun lot wil overlaten, hebben ze enkele van hun verpleegkundigen afgevaardigd om te gaan helpen. “Ik werkte tot voor kort op de corona-afdeling van het ziekenhuis”, zegt De Wilde nog. “Daar was het nu minder druk, waardoor er personeel beschikbaar was om ergens anders te gaan helpen. Vandaag was mijn eerste dag, maar ik ga nog een aantal shiften draaien. Het is broodnodig.”

kasto80

Meest gelezen