Radio 2

PVDA voert actie tegen geweld op vrouwen

Leden van de linkse politieke partij PVDA hebben gisteravond in Zichem actie gevoerd tegen het geweld op vrouwen. Niet toevallig daar, want vlakbij, in Testelt, viel vorige week nog een dodelijk slachtoffer na partnergeweld.

In Zichem staken leden van de PVDA gisteravond 21 kaarsen aan voor alle slachtoffers van partnergeweld in ons land. Vorige week werd in het naburige Testelt een vrouw het slachtoffer van partnergeweld.  Woensdag is het de internationale dag tegen geweld op vrouwen. 

21 vrouwen

"Er zijn dit jaar in ons land al 21 vrouwen omgekomen door huiselijk geweld", stelt Liselotte Degroote van PVDA.  "Door de coronacrisis is het geweld tegen vrouwen alleen maar toegenomen. Daarom is deze actie belangrijk. We moeten daar iets aan doen", zegt Degroote.

We hopen dat Sofie het laatste slachtoffer is van huiselijk geweld
Liselotte Degroote, PVDA

Politieke actie

"De politici moeten een strategie uitwerken die aan deze problematiek een einde maakt", zegt Degroote. "We vragen betere preventie en ook een doorgedreven vorming van politie, justitie en hulpverlening om in deze gevallen correct tussenbeide te komen en hulp te bieden. Slachtoffers moeten huiselijk geweld ook makkelijk kunnen melden. Dat vraagt uiteraard meer middelen."

Laatste slachtoffer

"We dragen deze actie op aan Sofie uit Testelt", gaat Degroote verder. Zij is een vrouw uit Testelt, die vorige week om het leven kwam als gevolg van huiselijk geweld. We hebben speciaal voor haar een witte kaars geplaatst. Want we hopen dat zij de laatste vrouw is voor wie we een kaars moeten aansteken." 

Meest gelezen