AFP or licensors

Na ophef over baarmoederonderzoeken op luchthaven: Qatar identificeert ouders achtergelaten baby 

De autoriteiten in Qatar hebben de ouders kunnen identificeren van de achtergelaten pasgeboren baby die begin oktober werd gevonden op de internationale luchthaven van Doha. Er was veel ophef ontstaan omdat vrouwen van verschillende vluchten een gynaecologisch onderzoek moesten ondergaan om vast te stellen of ze recent waren bevallen. De ouders zouden gastarbeiders zijn uit Zuid-Azië. De moeder riskeert 15 jaar cel.  

Begin oktober ontstond veel ophef rond de gedwongen baarmoederonderzoeken op de internationale luchthaven van Doha. Vrouwen van tien vluchten moesten een gynaecologisch onderzoek ondergaan in een ambulance om na te gaan of er iemand recent was bevallen. Er was namelijk een baby gevonden in de toiletruimte van de vertrekhal van de luchthaven. De vrouwen werden echter niet op de hoogte gebracht van de pasgeboren baby. Ze werden zonder uitleg onderworpen aan de baarmoederonderzoeken. 

(Lees verder onder de foto)

Medewerkers van de luchthaven met de gevonden baby.

De autoriteiten van Qatar hebben nu achterhaald wie de ouders zijn van de baby. Ze zouden afkomstig zijn uit Zuid-Azië, waar veel gastarbeiders vandaan komen. Qatar heeft de ouders van het kind kunnen opsporen aan de hand van een DNA-onderzoek. Expats die voor een langere tijd in Qatar verblijven, zijn namelijk verplicht om tijdens het administratieve proces bloed te laten afnemen. 

De procureur van Doha zei dat "onderzoek uitwees dat de moeder haar pasgeboren baby in een vuilnisbak in de toiletruimte in de vertrekhal van de luchthaven gooide en vervolgens aan boord stapte van het vliegtuig naar haar bestemming." Er zijn stappen gezet om de vrouw, die zich op dit moment nog in het buitenland bevindt, te arresteren. Ze riskeert vijftien jaar cel. 

De geboorte van een kind buiten het huwelijk is strafbaar in Qatar. Het gebeurt vaker dat gastarbeiders hun zwangerschap verborgen houden. Ze proberen vaak naar het buitenland te reizen om daar te bevallen. 

Gerechtelijk onderzoek

De regering van Qatar verontschuldigde zich eind oktober voor de gedwongen gynaecologische onderzoeken die hadden plaatsgevonden op de internationale luchthaven van Doha. Er volgde ook een gerechtelijk onderzoek tegen de verschillende verantwoordelijken die de vrouwen gedwongen hadden tot de onderzoeken.

De aanklagers in Qatar lieten vandaag weten dat de agenten van de luchthavenpolitie die verantwoordelijk waren voor de gedwongen onderzoeken tot drie jaar celstraf zouden kunnen krijgen. Het is niet duidelijk om hoeveel politieagenten het gaat. 

Meest gelezen