Radio 2

Sint-Niklaas helpt jongeren door coronacrisis met hulphuis en online workshops: “Ze geven zich nu amper een geluksscore van 6 op 10”

Sint-Niklaas wil dat jongeren in de stad de coronaperiode “gelukkiger” doorkomen en opent daarom volgende week een TEJO-huis in de stad. Dat is een plek waar jongeren die het moeilijk hebben terecht kunnen. Een jonge influencer geeft ook online workshops en tips. 

De jongeren van Sint-Niklaas zijn in deze coronatijden maar matig gelukkig. Dat blijkt uit een rondvraag bij 400 leerlingen van het 5de middelbaar. De jongeren geven zichzelf gemiddeld een geluksscore van 6 op 10. Bij een kwart van de jongeren ligt dat cijfer zelfs nog lager. Ze voelen zich ongelukkig, eenzaam en voelen dat ze hun problemen niet alleen kunnen dragen. 

Opvallend is ook dat bijna 70 procent van de jongeren behoefte heeft om daar met iemand over te praten. Meestal doen ze dat met hun ouders en vrienden omdat het moeilijk is om de weg te vinden naar organisaties die kunnen helpen. Om de drempel tot hulpverlening te verlagen, opent volgende week een TEJO-huis in de stad. Daar kunnen kinderen en jongeren terecht bij professionele hulpverleners. Daarnaast worden er ook infosessies georganiseerd. 

TEJO-huis

Een van de dingen die Sint-Niklaas het leven inroept om extra in te zetten op het mentale welzijn bij jongeren is een TEJO-huis. In het huis kunnen jongeren die het moeilijk hebben aan professionele hulpverleners om raad vragen. 

We kunnen ons frustreren in het feit dat er te veel drempels zijn voor jongeren om hulp te zoeken, of we kunnen er iets aan doen: wij hebben voor dat tweede gekozen

Katlijne Hanssens, TEJO-huis

“Het is moeilijk voor jongeren om de stap te zetten naar professionele hulp”, vertelt Katlijne Hanssens die het project leidt. “Er zijn nog te veel drempels, zowel op financieel als emotioneel vlak. We kunnen ons daarin frustreren, maar we kunnen ook actie ondernemen, en dat is wat we nu doen. We hebben de handen in elkaar geslagen en een TEJO-huis in het leven geroepen. We hopen dat we zo ons steentje kunnen bijdragen aan preventieve hulpverlening aan kinderen en jongeren, want daar is zeer veel nood aan.” Bij TEJO kunnen jongeren spreken met een geschoolde therapeut die zich inzet op vrijwillige basis. 

Container op het Sint-Nicolaasplein

Maar het TEJO-huis is niet het enige wat de stad doet om jongeren een hart onder de riem te steken. Deze week staat er op het Sint-Nicolaasplein ook een container waar jongeren informatie kunnen vinden over verschillende hulpverleningsorganisaties. Jongeren kunnen daar in contact gebracht worden met organisaties zoals JAC, TEJO en VZVW TZAL WEL ZIJN. 

Zoals je misschien kan vermoeden is de container dus bemand: de Sint-Niklase influencer Laurentine Van Landegem zal deze week verschillende webinars geven vanuit die container. Tijdens zo’n interactieve online les bespreekt Van Landegem het topic ‘mentale gezondheid’ en geeft ze tips en tricks om deze moeilijke periode gelukkiger door te komen. Maar jongeren kunnen dus ook naar de container gaan om informatie te krijgen over professionele hulp. 

Radio 2
kasto80

Meest gelezen