(c) Sijmen Hendriks / Hollandse Hoogte

Betalen we binnenkort dan toch statiegeld op plastic flessen en blikjes?


Statiegeld? Yes We Can! Met deze slogan starten 140 gemeenten, bedrijven en organisaties vandaag de nieuwe campagne van de Statiegeldalliantie voor een invoering van statiegeld op plastic flessen en blikjes. Tot nu toe bestaat dat in ons land enkel op hervulbare glazen, bierflesjes en hervulbare glazen-en waterflessen in de horeca.

Het principe van statiegeld is eenvoudig: bovenop de prijs van een plastic fles of blikje, betaal je bijvoorbeeld 0,25 euro statiegeld. Dat geld krijg je terug op het moment dat je de lege verpakking via een automaat of winkelbalie terugbrengt. Daarna gaat de verpakking het recyclingproces in om opnieuw gebruikt te worden.  Statiegeld zou een stap kunnen zijn in het bestrijden van zwerfvuil, want van alle flesjes en blikjes die jaarlijks verkocht worden, belandt nog altijd een groot deel naast de vuilbak. Plastic flesjes en blikjes zijn verantwoordelijk voor zo'n 40 procent van het zwerfafval.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...
stad Lommel

Wie doet mee?

De campagne van de Statiegeldalliantie start tegelijk in Nederland en België.  55 Nederlandse gemeenten en 13 Belgische gemeenten doen al mee: Gent, De Panne, Bredene, Meerhout,Alken, Wevelgem, Maasmechelen, Lanaken, Essen,Laakdal, Zwevegem, ​Wortegem-Petegem​ en Kasterlee. Ook bedrijven en organisaties zoals Ecopower, Bond Beter Leefmilieu, GentsMilieufront, Proper Strandlopers, Conscious Crew,waterschap Oostkustpolder, het Algemeen Boerensyndicaat en Nature & Progrès gaan ook meteen van start. 

Concreet vraagt de alliantie het volgende:

  • een structurele oplossing voor de vervuiling van straten, bermen, stranden, rivieren en zeeën door plastic drankflessen en drankblikjes
  • een eerlijke oplossing voor zwerfafval door de kosten ervan weg te halen bij de burgers en lokale overheden en het verpakkende bedrijfleven ervoor verantwoordelijk te maken
  • een duurzaam, circulair model voor het beheer van grondstoffen
  • de vraag aan de regeringen van de drie gewesten om het statiegeldsysteem in te voeren voor drankblikjes en grote en kleine plastic drankflessen.

Hoe doen ze het in de rest van Europa?

Volgens een Europese richtlijn moeten alle lidstaten tegen 2029 90 procent van alle plastic flessen inzamelen. Verder moeten plastic flessen in 2025 uit ten minste 25 procent gerecycleerd plastic bestaan.

Dat het statiegeld op plastic flessen en blikjes werkt, bewijzen de 39 landen en regio's wereldwijd  waar het al ingevoerd is. De recyclingcijfers van plastic flessen en blikjes in die landen is meer dan 90 procent. Dat toont aan dat statiegeld een structurele oplossing kan zijn om het zwerfafval te verminderen.

Uit onderzoek blijkt dat acht op de tien Belgen wil dat de uitbreiding van het statiegeld er komt. Ook de politieke wil is er, want zowel de federale, Waalse en Brusselse regering voorzagen statiegeld al in hun regeerakkoord.  Door deze campagne hoopt de alliantie de politici in heel het land het laatste zetje te geven zodat het statiegeld in ons land er ook echt komt.

Vlaams minister van Omgeving en Milieu Zuhal Demir (N-VA) zegt dat er in Vlaanderen op dit moment geen statiegeld wordt ingevoerd. Ze houdt zich aan het regeerakkoord, zegt ze, daar staat wel in dat er in het voorjaar van 2021 een evaluatie komt.

Meest gelezen