Archieffoto

Vijftien transmigranten gered uit koelcontainer in haven van Zeebrugge: "Er gaan eerst doden moeten vallen, voor ze goed gaan controleren"

In de haven van Zeebrugge zijn zaterdag vijftien transmigranten uit een koelcontainer gered. Dat heeft burgemeester Dirk De fauw (CD&V) vanavond gezegd in de gemeenteraad. De groep transmigranten werd opgemerkt door een noodsignaal afkomstig van een gsm in de container. "Een drama zoals in Essex kon worden vermeden", aldus De fauw.

De groep transmigranten zou al ver buiten het havengebied in de container gestapt zijn. Volgens de burgemeester zijn de transmigranten ontdekt binnen het havengebied toen een noodsignaal werd opgevangen afkomstig van een telefoon in de koelcontainer. "We hebben daarmee een drama zoals vorig jaar in Essex vermeden. Het was dezelfde handelswijze. De situatie is ernstig", zei De fauw.

Vorig jaar werd in oktober in Essex, in Engeland, een container met 39 dode Vietnamezen aangetroffen. De koelcontainer was toen via de haven van Zeebrugge in Essex geraakt.

Versnelling hoger schakelen

De groep transmigranten zou een heel eind buiten de haven van Zeebrugge in de container gestapt zijn. Een van hen kon via een gsm een noodsignaal versturen. West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwe begrijpt niet dat niet elke container kan gecontroleerd worden in Zeebrugge: "In Duinkerke of in Calais wordt élke container gecontroleerd. Ze hebben daar ook een volledig overzicht van de haven. In Zeebrugge is dat niet zo. Het is tijd dat ze daar een versnelling hoger schakelen. Ik herhaal het: er gaan eerst doden moeten vallen voor ze wakker worden."

Meest gelezen