Kringwinkel

Vlaams parlementslid uit Brussel wil kringwinkels open: Armen moeten ook Sinterklaasschoentje vullen"

Vlaams parlementslid voor Groen Celia Groothedde wil dat Kringwinkels weer open gaan. Alleen zo kunnen mensen in armoede ook speelgoed kopen voor Sinterklaas. De Brusselse zegt dat er verder amper alternatieven zijn, nu discountwinkels zoals Action of de speelgoedafdeling van Aldi en Lidl gesloten zijn. 

Voor heel wat ouders in armoede, zijn goedkopere winkels een hele uitkomst met Sinterklaas. Maar nu die allemaal gesloten zijn, of toch de speelgoedafdeling, moet er een alternatief komen. Dat zegt Vlaams parlementslid en de Brusselse Celia Groothedde (Groen). "Mijn voorstel is om in de aanloop naar de feesten de Kringwinkels beperkt te laten openen. Eventueel zelfs met openluchtmarkten zodat mensen op een velige manier inkopen kunnen doen voor Sinterklaas." 

Een toeslag van 33 euro per gezin? Ik weet niet hoe ver de Sint daarmee gaat geraken

Vlaams parlementslid Celia Groothedde (Groen)

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke heeft nochtans een premie beloofd voor elk gezin, maar dat is te weinig vindt Groothedde. "Er is een toeslag gekomen op het groeipakket. In Brussel is dat 100 euro, in  Vlaanderen 33 euro. Maar ik weet niet hoe ver de Sint daarmee gaat komen.  Bovendien komt die er pas tegen kerst, dat is natuurlijk te laat. Als de Kringwinkels openluchtmarkten mogen openen, kunnen mensen veilig én goedkoop speelgoed kopen, zodat iedereen zijn schoentje voor Sinterklaas kan vullen."

Vrijdag komt de veiligheidsraad weer samen. Op de agenda staat dan onder andere de mogelijke heropening van de winkels. 

Belga Image

Meest gelezen