Videospeler inladen...

Gentse kunstencentrum Vooruit gaat van naam veranderen: "Zelfde naam als politieke partij is onwerkbaar"

Het Gentse kunstencentrum Vooruit gaat van naam veranderen. De organisatie wil zo het geschil met de politieke partij SP.A, die binnenkort de naam Vooruit zal dragen, achter zich laten. De bedoeling is om eind februari volgend jaar de nieuwe naam bekend te maken.

Het kunstencentrum gaat nu tijdelijk met de naam "Voo?uit" verder. In de komende weken wordt een nieuwe naam gekozen. Daarbij zal het publiek betrokken worden.

Dat de kunstinstelling en een politieke partij dezelfde naam zouden hebben, is "onwerkbaar", luidt het in een persbericht. "Het ondergraaft de neutraliteit en onafhankelijkheid van het huis, veroorzaakt verwarring bij kunstenaars en publiek en bezwaart de relaties met sponsors, overheden, klanten die de zalen huren en de honderden partners die jaarlijks mee inhoud geven aan ons artistieke programma."

"Kunstencentrum Voo?uit is geen waardenvrije organisatie, maar wel een partijpolitiek neutrale plek. Dat willen we zo houden. Van bij de start van het kunstencentrum in 1982 was het voor de honderden vrijwilligers en artiesten duidelijk dat de uitbouw van een internationaal kunstenhuis niet kan onder een partijpolitieke naam", zegt algemeen coördinator Franky Devos.

Volgens Devos is er meermaals overleg geweest met de SP.A, maar was het duidelijk dat zij bij hun beslissing gingen blijven. "Een strijd die je niet kan winnen, moet je ook niet voeren."

Algemeen coördinator van Vooruit Franky Devos geeft uitleg over de beslissing in "De wereld vandaag" (lees voort onder de audio):

Nicolas Maeterlinck

Protest met ludieke actie

SP.A-voorzitter Conner Rousseau maakte begin september bekend dat de partijnaam verandert naar Vooruit. Normaal gezien zou dat volgende maand gebeuren, maar het is intussen uitgesteld naar begin volgend jaar.

De geplande naamsverandering stootte meteen op protest bij kunstencentrum Vooruit, dat niet dezelfde naam wou dragen als een politieke partij. Als ludieke actie werd de naam op de gevel in september tijdelijk veranderd naar Kolruit. Er werd ook gedreigd met juridische stappen, maar met de aankondiging van vandaag is het conflict van de baan.

De bedoeling is om eind februari 2021 de nieuwe naam van het kunstencentrum bekend te maken. De inpassing van de nieuwe naam en huisstijl op en in het gebouw en op alle on- en offline communicatiemiddelen moet tegen eind mei 2021 klaar zijn.

"Ik blijf er rustig onder", besluit Franky Devos. "We hadden de naam natuurlijk veel liever gehouden, maar we zijn ook niet te beklagen. Ik ben er zeker van dat we over paar maanden met een nieuwe, krachtige naam naar buiten komen."

Meest gelezen