Vlaams Architectuurinstituut

ZNA Middelheim viert 50e verjaardag: unieke tekeningen van architect Braem tentoongesteld

Bij de hoofdingang van het ZNA Middelheim in Antwerpen worden unieke tekeningen van de Antwerpse architect Renaat Braem tentoongesteld. Het ziekenhuis doet dat naar aanleiding van de 50e verjaardag van het gebouw. De architect is één van de mede-ontwerpers. Het Middelheimziekenhuis was één van de grootste na-oorlogse projecten in de stad Antwerpen. De tentoonstelling is gratis, in open lucht, en loopt tot en met 3 januari. 

De tentoonstelling heet "50 jaar Middelheim - Het ziekenhuis van de toekomst door de ogen van architect Renaat Braem". Braem is één van de bekendste Antwerpse architecten. Andere bekende ontwerpen van hem zijn de politietoren aan de Oudaan en een woontoren aan de A12 in Boom. Het Middelheimziekenhuis, dat vandaag deel uitmaakt van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) was één van de eerste grote bouwprojecten in de stad Antwerpen na de Tweede Wereldoorlog. 

Er was vervanging nodig voor het verouderde Sint-Elisabethgasthuis. Sommige delen daarvan dateerden al uit de 15e en de 16e eeuw. Het Middelheimziekenhuis moest het best uitgeruste ziekenhuis van de regio worden. In 1958 werd de eerste steen gelegd, een jaar later was de ruwbouw af en in het najaar van 1970 werd het uiteindelijk geopend. 

De tentoonstelling van de ontwerpen van Braem is gratis te bezoeken in open lucht op de overdekte helling tussen de hoofdingang en parking 1. Ze loopt tot en met 3 januari 2021. 

VRT-reporter Vincent Verelst bezocht voor de docureeks "De Modernisten" enkele privéwoningen van bekende en minder bekende Belgische modernistische architecten. In deze aflevering bezoekt hij een woning van Renaat Braem. De hele docureeks is nu te bekijken op VRT NU en klara.be.

FelixArchief - Stadsarchief Antwerpen

Meest gelezen