Pixabay

400 extra bomen in Lebbeke via groepsaankoop: “80 gezinnen planten ze in de tuin”

In Lebbeke worden er 400 nieuwe bomen geplant die aangekocht zijn via een groepsaankoop. Inwoners konden bij de gemeente een boom bestellen aan verminderd tarief. De bomen worden vervolgens allemaal samen geleverd. De gemeente wil zo meer groen in de stad. 

In Lebbeke komen er in de tuinen van de inwoners bijna 400 bomen bij via een groepsaankoop. De gemeente nam het initiatief om zo meer groen te creëren. Bomen kunnen tijdens een warme zomer voor verkoeling zorgen. Ze zorgen ook voor meer beschutting voor vogels en insecten. 

80 gezinnen voor 400 bomen

“Wij zijn heel tevreden met de bestellingen die geplaatst zijn”, vertelt Schepen Mike Torck (Groen). “80 Lebbeekse gezinnen hebben bomen besteld, dus we mogen van een succes spreken. 400 bomen zijn toch een klein bos.” De inwoners hadden de keuze tussen hoogstammen, laagstammen en halfstammen. Ook fruitbomen behoorden tot de optie. Ze konden tot 23 november, gisteren dus, hun bestelling doorgeven.

De bedoeling van de gemeente is om met de bomen zowel de natuur als hun inwoners blij te maken. “Bomen leveren een belangrijke bijdrage aan het welzijn van de mensen én aan de klimaatverandering”, zegt Torck. “Ze zorgen voor opname van CO2, verkoeling en beschutting voor vogels en insecten. Het is dus heel belangrijk om veel bomen in je gemeente te hebben.”

Bos in de tuin

De gemeente zocht al langer naar een plek om veel bomen te plaatsen, maar dat is niet zo evident: “Om een bos aan te planten, moet je beschikken over goede grond, maar grond is schaars in onze regio en heeft vaak al een andere bestemming”, legt Torck uit. “Wat we wel veel hebben in Vlaanderen zijn tuinen. Tuinen kunnen we ook gebruiken om bomen aan te planten en daarom hebben we aan onze inwoners gevraagd om te kijken of ze in hun tuin misschien nog wat bomen kwijt konden.”

Grote verdeling

Maar hoe gaan al die Lebbeekse gezinnen nu aan hun bomen raken? “Wel, die zullen op een centrale plaats verzameld worden”, zegt Torck nog. “Mensen kunnen daar op 12 december dan hun bomen komen ophalen. Ze krijgen er dan ook nog het nodige materiaal bij zoals een steunpaal, een rekker en een brochure met uitleg om de bomen volgens de regels van de kunst in de grond te steken.”

kasto80

Meest gelezen