"Antwaarpe" van De Strangers erkend als officieel volkslied van Antwerpen

"Antwaarpe" van De Strangers is sinds gisteravond het officiële Antwerpse volkslied. Dat heeft de gemeenteraad beslist naar aanleiding van het overlijden van Stranger Bob Van Staeyen op 14 november.  "Veel Antwerpenaren kennen het lied als het Antwerpse volkslied en dat willen we nu ook officieel zo vastleggen", zegt initiatiefnemer Johan Klaps, fractieleider van N-VA.

Volgens Klaps is het vooral een symbolische actie. "De Strangers hebben ons toch 70 jaar blij gemaakt met hun muziek. We hebben onlangs afscheid moeten nemen van stranger Bob Van Staeyen. Het was de wens van zijn familie dat "Antwaarpe" eindelijk de erkenning van Antwerps volkslied krijgt."

We hebben gisteren de gemeenteraad afgesloten met het lied. Misschien wordt dat wel een gewoonte

Johan Klaps (N-VA), initiatiefnemer

"Het lied gaat niet plots vaker gebruikt worden", zegt Klaps. "Het werd sowieso al gespeeld bij sommige evenementen in Antwerpen. Gisteren werd de gemeenteraad ook afgesloten met het liedje. Misschien wordt dat wel een gewoonte."

Groen stemde tegen

Groen stemde als enige partij tegen. Groen vindt dat ook de Antwerpenaren inspraak moeten krijgen bij de keuze van een volkslied en denkt dat ook liedjes van onder meer Wannes Van de Velde of Tourist Le MC in aanmerking komen.

Meest gelezen