Belgische Staat veroordeeld nadat Iraniër met draadjesjas urenlang onterecht onder schot werd gehouden in Brussel

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft de Belgische staat veroordeeld voor de manier waarop ze een Iraniër behandelde die in de zomer van 2016 rondliep in het centrum van Brussel met een jas vol draden. De man deed onderzoek naar gsm-straling in het centrum voor de Universiteit van Gent, maar werd verkeerdelijk voor terrorist aanzien. Volgens de rechtbank was het begrijpelijk dat de politie alarm sloeg, maar had de zaak veel sneller duidelijk moeten worden. 

20 juli 2016, centrum Brussel. Het was enkele maanden na de terreuraanslagen in ons land. En op dat moment besliste een Iraanse student om met een jas vol draadjes door het centrum van de hoofdstad te lopen. Het was overigens die dag 30 graden, en hij droeg iets wat op een winterjas leek. Met die jas wou hij voor de universiteit van Gent gsm-straling meten.

Dat het mogelijk niet het beste plan was, had de Iraanse doctoraatstudent op voorhand zelf al aangegeven op de universiteit. Men besloot uiteindelijk om de proef toch te laten doorgaan, met enkele voorzorgsmaatregelen. Zo stond op de achterkant van zijn jas een ruggenbreed logo van de UGent, en had hij papieren van de universiteit op zak die bewezen waarmee hij bezig was.

En toen gebeurde het. Verschillende mensen merkten de student met winterjas op en verwittigden de politie. Twee agenten gingen over tot identiteitscontrole. Ze zagen het logo op de jas en kregen de papieren van de universiteit. Maar wanneer ze bij de fouillering de draden opmerkten, namen de agenten geen risico. De Iraanse student werd onder schot gehouden en er werd versterking ingeroepen. De man moest op zijn knieën zitten met de handen op het hoofd, en daarna met gespreide armen op de rug. Hij moest zich ontkleden tot op zijn onderbroek, en werd onderzocht door een robot. Na dat onderzoek, communicatie met de universiteit van Gent en een huiszoeking die negatief bleek, werd de man niet meer onder schot gehouden en meegenomen voor verhoor.  In totaal heeft de actie zo'n 4 uren geduurd. Vervolgens mocht hij weer beschikken.

Er zijn fouten en onzorgvuldigheden begaan die ertoe geleid hebben dat hij veel langer onder schot is gehouden dan nodig was

Brusselse rechtbank van eerste aanleg

De zaak van de man werd om duidelijke redenen geseponeerd, maar de Iraniër trok zelf naar de rechtbank tegen de manier waarop hij behandeld werd tijdens de politie-interventie. De Brusselse rechtbank van eerste aanleg geeft hem nu gelijk. Dat de politie niks aan het toeval wou overlaten is te begrijpen, zegt de rechtbank, maar de identiteitscontrole van de man duurde veel te lang, waardoor hij urenlang onterecht onder schot werd gehouden. Zo werden de papieren van de universiteit op de grond gegooid en werden die te laat opnieuw opgepikt door een robot, werd zijn gsm niet uitgelezen terwijl de politie die meteen had, en werd de universiteit veel te laat gecontacteerd. "Men heeft geen absolute voorrang gegeven aan het contacteren van de universiteit, hoewel men dat had moeten doen", klinkt het. "Bij het achterhalen van de identiteit en het onderzoek naar de ware toedracht van zijn verhaal, zijn er fouten en onzorgvuldigheden begaan die ertoe geleid hebben dat hij veel langer onder schot is gehouden dan nodig was", aldus de rechtbank. Daarom veroordeelt de rechtbank de overheidsdiensten Binnenlandse Zaken en Justitie als aansprakelijken. Een gerechtsdeskundige zal nu bepalen welke schadevergoeding de Iraanse student zal krijgen. Er is wel nog beroep mogelijk.

Meest gelezen