Videospeler inladen...

VS-staten Pennsylvania en Nevada bekrachtigen zege van Joe Biden, die nu zo goed als zeker president is

Vanavond heeft Pennsylvania officieel de overwinning van Joe Biden in die staat bekrachtigd. Dankzij de 20 kiesafgevaardigden van Pennsylvania in het kiescollege is de Democraat Biden nu zo goed als zeker van zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten. Ook Nevada heeft de zege van Biden bekrachtigd.

Vanavond heeft de Amerikaanse staat Pennsylvania officieel de verkiezingsoverwinning van Joe Biden bekrachtigd. Ook de Republikeinen in het bestuur van die staat leggen zich daarbij neer. Pennsylvania is een erg belangrijke staat en levert Biden 20 zitjes in het kiescollege op. Het is dat college dat in december formeel de volgende president benoemt. Zonder Pennsylvania maakt president Donald Trump geen kans meer om het Witte Huis te behouden.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Vanavond heeft ook het hooggerechtshof van de staat Nevada Biden uitgeroepen tot winnaar in die staat. Het is daar nipt, maar Biden is nu zeker van de zes kiesafgevaardigden van Nevada in het kiescollege. Eerder had ook Michigan met 16 kiesmannen de zege van Biden in die staat bekrachtigd.

Joe Biden wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen

  • Biden

    306
  • 270 kiesmannen
  • Trump

    232

Formeel moet het kiescollege midden december nu Joe Biden aanduiden als volgende president. Begin januari zou het nieuwe Congres die keuze dan moeten bekrachtigen. Op 20 januari legt Joe Biden dan de eed af als 46e president van de VS.

Heel theoretisch zou Trump de zaak juridisch kunnen blijven aanvechten tot in het Hooggerechtshof, maar de kans is erg klein dat hij daar zou winnen, zeker omdat zijn advocaten tot nu toe geen bewijzen konden leveren van de "grootscheepse fraude" die er volgens de president gepleegd is. Ook de door hem benoemde opperrechters zullen wellicht het risico niet nemen om niet enkel de kiezers (zes miljoen stemmen meer voor Biden), maar ook de deelstaten met hun kiesmannen/vrouwen tegen de haren in te strijken.

Ook president Trump lijkt dat nu te beseffen. Zo heeft zijn regering -zij het met veel vertraging- vannacht de overheidsinstanties toestemming gegeven om de overgang naar de regering van Joe Biden te ondersteunen. 

Bekijk de analyse van Björn Soenens hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen