AFP or licensors

Biden bevestigt radicale breuk met beleid Trump: "Amerika is terug en zal weer een leidende rol in de wereld opnemen"

Tijdens een speech in Delaware heeft de Amerikaanse verkozen president Joe Biden een deel van zijn toekomstige ploeg nu ook officieel voorgesteld. Biden kondigde aan wat verwacht werd: een radicale breuk met het beleid van huidig president Donald Trump. "We willen opnieuw aan het hoofd van de tafel zitten." 

De zes namen voor buitenlands beleid en veiligheidsbeleid die gisteren werden bekendgemaakt, waren erbij op het podium in Wilmington, Delaware. 

"America is back (Amerika is terug)", zei Biden. "Amerika is opnieuw klaar om een leidende rol in de wereld op te nemen, niet om zich terug te trekken. We willen opnieuw aan het hoofd van de tafel zitten", kondigde hij de breuk aan met de huidige politiek van afscheidnemend president Donald Trump. En nog: "Het is een team dat de veiligheid voor ons land en onze mensen zal garanderen." 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Biden onderstreepte zijn intenties voor de internationale politiek: "Zij (de mensen uit zijn nieuwe ploeg) belichamen mijn diepe overtuiging dat de VS het sterkst is wanneer het samenwerkt met zijn bondgenoten." Een complete breuk dus met Trump, die met zijn "America First"-beleid de VS de jongste jaren meer geïsoleerd heeft van de rest. 

Ook de toekomstige vicepresident Kamala Harris nam het woord: zij bevestigde dat de VS weer het leiderschap in de wereld wil opnemen. "We moeten onze bondgenootschappen opnieuw opbouwen, net als de instrumenten voor buitenlands beleid, en onze veiligheidsdiensten." 

Ze noemde ook specifiek de klimaatopwarming als uitdaging, en had het over de gigantische taak die de nieuwe regering te wachten staat: het verslaan van de coronapandemie en het herstellen van de Amerikaanse economie. 

De rode draad door Bidens keuzes: vrouwen, en ervaring

Biden koos voor veel vrouwen, en voor ervaring. Voor het eerst wordt er iemand specifiek bevoegd voor klimaatzaken, oude bekende John Kerry,  en er zijn nog primeurs: een latino (iemand met een Latijns-Amerikaanse achtergrond) aan het hoofd van Binnenlandse Veiligheid en een vrouw aan het hoofd van de inlichtingendiensten. Daar kan straks nog een primeur bijkomen met vrouwen op Financiën en Defensie (zie onder). 

Overzicht: dit zijn de zes die er vandaag bij waren in Delaware en die al officieel zijn. Wat zei Joe Biden over hen?

  • Anthony Blinken (Buitenlandse Zaken) benadrukte het belang van partnerschappen voor de VS: "We kunnen de wereldproblemen niet alleen oplossen. We moeten daarvoor met andere landen samenwerken", zei hij. Blinken is een ervaren diplomaat. Joe Biden benadrukte: "Hij zal er staan vanaf dag 1".  
  • Alejandro Mayorkas (Binnenlandse Veiligheid). Zelf met zijn ouders gevlucht uit Cuba, en zal nu dus migrantenkwesties op zijn bord krijgen. "Dit is een van de moeilijkste portefeuilles", gaf Biden toe, "maar hij zal ons slecht werkende migratiesysteem recht trekken".
  • Avril Haines wordt bevoegd voor de inlichtingendiensten zoals de CIA. "Een professional", noemt Biden haar. Voor haar is de waarheid heilig, voegde hij eraan toe. 
  • Linda Thomas-Greenfield wordt VS-ambassadrice bij de Verenigde Naties. "Een doorgewinterde diplomaat, die iedereen met waardigheid en respect behandelt", zei Biden.
  • Jake Sullivan wordt nationaal veiligheidsadviseur in het Witte Huis. Hij is een nauwe medewerker van Biden, die hem onder andere adviseerde tijdens de presidentiële race. 
  • John Kerry zal "Speciaal Presidentieel Gezant voor het Klimaat" zijn. Hij was een van de architecten van het klimaatakkoord van Parijs, en blikte meteen al vooruit naar de heel belangrijke klimaatconferentie van Glasgow, over een jaar: "Het is duidelijk dat Parijs alleen onvoldoende is. In Glasgow moeten alle naties verhoogde ambities uitspreken, of we zullen allemaal samen falen." 

Foto onder (in wijzerzin, te beginnen bovenaan links: Thomas-Greenfield, Yellen, Haines, Kerry, Blinken en Mayorkas).

Het gaat telkens om mensen met erg veel ervaring. Zij moeten nog het fiat van de Senaat krijgen en treden pas op 20 januari, dus samen met Biden, in functie. Michèle Flournoy zou de eerste vrouwelijke minister van Defensie kunnen worden, Janet Yellen zou volgens Amerikaanse media dan weer Financiën krijgen als Treasury Secretary. Yellen kennen we nog als topfiguur van de Federal Reserve, de Amerikaanse Centrale Bank, en ze kan nu het glazen plafond doorbreken op Financiën. Naast de ervaring valt dus de keuze voor vrouwen op. 

Een opvallende naam is die van Mayorkas: er zal nog maar weinig nieuwe grensmuur worden gebouwd

Amerikaspecialist Björn Soenens noemt de voorgestelde ploeg "de wraak van het establishment, van de gevestigde orde": "Het zijn allemaal namen die we al kenden van vroeger, en die al onderminister waren onder Obama, of adviseur onder Joe Biden. Het is de terugkeer van expertise en vakkennis. Meer technocraten dan opvallende, sprankelende figuren, mensen die meteen het beleid kunnen uitvoeren."  

Een opvallende naam is dus die van Alejandro Mayorkas, die het migratiebeleid zal moeten sturen en over de grens met Latijns-Amerika zal moeten waken. Hij is zelf in Havana (Cuba) geboren en is er eind jaren 60 met z'n ouders gevlucht: "Hij weet wat het is om immigrant te zijn in Amerika. Uitgerekend hij zal dit beleid moeten uitvoeren. Dit zal een ommekeer zijn van het beleid dat Trump heeft gevoerd. Er zal nog maar weinig nieuwe grensmuur worden gebouwd. " 

VS-correspondent Björn Soenens over de nieuwe ploeg in Het Journaal: "Noem het de wraak van het establishment":

Videospeler inladen...

Meest gelezen