Biden kiest voor vrouwen en voor ervaring in zijn nieuwe kabinet en zorgt voor enkele primeurs

Tijdens een speech in Delaware heeft de Amerikaanse verkozen president Joe Biden zijn toekomstige regering officieel voorgesteld. Hij koos voor veel vrouwen, en voor ervaring. Voor het eerst wordt er iemand specifiek bevoegd voor klimaatzaken, oude bekende John Kerry,  en er zijn nog primeurs: een 'latino' aan het hoofd van Binnenlandse Veiligheid en een vrouw voor Staatsveiligheid. Een overzicht. 

Zoals verwacht heeft de Democraat Joe Biden Janet Yellen opgevist voor de erg belangrijke portefeuille van Financiën of Treasury zoals dat in de VS heet. Yellen was eerder al de eerste vrouwelijke topfiguur van de Federal Reserve en doorbreekt nu ook als eerste het glazen plafond op Financiën.

Net zoals de andere benoemingen in de regering moet de Senaat dat nog wel goedkeuren, maar waarnemers verwachten niet dat de senatoren Yellen gaan tegenhouden. De progressieve Democratische senator Elizabeth Warren is alvast enthousiast, maar ook veel Republikeinen zouden Yellen wel waarderen. Voor haar is het een zoete terugkeer: twee jaar geleden koos president Trump ervoor om de ambtstermijn van Yellen als voorzitter van de Federal Reserve, het systeem van centrale banken in de VS, niet te verlengen. Het was toen de eerste keer sinds de jaren 70 dat een voorzitter van de Fed slechts een ambtstermijn kon rondmaken.

Janet Yellen moet voor toekomstig president Joe Biden dus de VS-economie uit het slop van de coronacrisis halen. Ze kan daarbij steunen op haar rijke ervaring tijdens en na de financiële crisis van 2008. 

Yellen heeft ervaring met crises

Janet Yellen is 74 en studeerde economie in Yale onder mentors zoals James Tobin (van de Tobin-taks) en Joseph Stiglitz. Die laatste kreeg in 2001 de Nobelprijs voor Economie samen met Michael Spence en George Akerloff, de echtgenoot van Yellen. (Lees verder onder de foto).

VS-president Barack Obama stelde tijdens de financiële crisis zijn vertrouwen in Yellen.

Yellen was in de jaren 90 economisch adviseur van president Bill Clinton. In 1999 ging ze voor de Federal Reserve werken en tussen 2010 en 2014 was ze vicevoorzitter. Samen met toenmalig topman Ben Bernanke kon Yellen toen de bankencrisis bedwingen door de intrestvoeten naar nul procent te brengen en via "quantitative easing" massaal geld in de economie te pompen. Het werkte: vanaf 2011 tot voort klom de VS vanuit een diep dal naar grote groei. 

In 2014 werd Yellen dan als opvolger van Bernanke de eerste vrouw aan het hoofd van de Fed op verzoek van president Obama. Yellen richtte zich niet enkel op stabiele prijzen, maar ook op de werkgelegenheid die historisch laag kroop. Dat maakte geen indruk op president Trump die haar twee jaar geleden geen nieuwe ambtstermijn gunde. Yellen heeft wel nog een troef: ze heeft altijd een goede verstandhouding gehad met Jerome Powell, de man die haar op voordracht van Trump opvolgde als Fed-baas en dat zal haar als minister van Financiën van pas komen. Voor de grote banken op Wall Street geldt dat minder: als topvrouw van de Fed aarzelde Yellen niet om die zware boetes op te leggen als die hun klanten financieel in de luren legden.

Biden vulde eerder al topfuncties in

De Democratische verkozen president Joe Biden heeft de voorbije dagen al andere topfuncties toegewezen. Het gaat telkens om mensen met erg veel ervaring. Ook die moeten nog het fiat van de Senaat krijgen en treden pas op 20 januari, dus samen met Biden, in functie.

  • Buitenlandse Zaken: Anthony Blinken
  • Nationale Veiligheidsadviseur: Jake Sullivan
  • Binnenlandse Veiligheid (Homeland): Alejandro Mayorkas
  • Hoofd inlichtingendiensten: Avril Haines
  • VN-ambassadeur: Linda Thomas-Greenfield
  • Speciaal vertegenwoordiger voor klimaat: John Kerry

Meest gelezen