Radio 2

Brussels kapsalon maakt geen prijsonderscheid meer tussen man en vrouw: "Vanaf nu betaal je voor de hoeveelheid werk"

Het bekende kapsalon De Wakko Kapper in Brussel werkt vanaf nu met genderneutrale prijzen. Het kapsalon maakt niet langer een onderscheid tussen mannen en vrouw, maar kijkt naar hoeveel werk een kapsel vraagt. "Gedaan met die oneerlijke prijzen", aldus kapster Charlotte Jacob.

Bij de kapper betalen vrouwen meestal veel meer dan mannen. Terwijl een man hooguit tussen de 20 en de 30 euro betaalt na een kappersbezoek, kost een knipbeurt voor een vrouw vaak minstens het dubbele. "Oneerlijk", vindt kapster Charlotte Jacob van De Wakko Kapper in Brussel. "Vrouwen moeten systematisch meer betalen dan mannen, gewoon omdat ze vrouw zijn. Nochtans zijn er veel vrouwen met een even korte coupe als mannen." Reden genoeg voor Jacob om een nieuwe prijslijst in te voeren. "Een genderneutrale prijslijst met prijzen die eerlijk zijn en die gebaseerd zijn op de hoeveelheid werk die de kapper moet leveren."

Vrouwen met kort haar vinden het een fantastisch idee!

Kapster Charlotte Jacob

Jacob werkt nu met drie categorieën naar gelang de hoeveelheid werk dat een kapsel vraagt. "Twintig minuten voor mensen met heel kort haar, waar je bij wijze van spreken maar met de tondeuze moet doorgaan. Dertig minuten voor gewone, simpele kapsels die de kapper moet bijwerken en veertig minuten voor "transformatiesnits". Die categorie is voorbehouden voor mensen die een volledige nieuw kapsel willen. Dat vraagt meer tijd en dus betalen die klanten meer."

Jacob heeft er veel over gepraat met klanten. "Veel vrouwen beseften niet dat zij systematisch meer betalen dan mannen. Vrouwen met kort haar vinden het natuurlijk een fantastisch idee." Hoe ze het idee juist in de praktijk gaat invoeren, moet Jacob nog uitdokteren. "Veel mensen maken online een afspraak en moeten dan dus zelf aangeven in welke categorie te vallen. Hoe ze dat juist moeten doen, weet ik nog niet heel zeker. Maar ik heb nog tijd want op dit moment mogen kapsalons toch niet open zijn."

Naar die heropening kijkt Jacob wel uit. "Ik voel het al kriebelen. En de mensen ook, want ze mailen me nu al om een afspraak te maken voor wanneer ze denken dat de kapsalons weer open mogen gaan!"

Meest gelezen