COPYRIGHT 2008 ERIK VAN 'T WOUD

Buurtbewoners Temse willen bewakingscamera’s tegen hangjongeren: “Sommige mensen durven niet meer buiten komen”

Enkele inwoners van Temse willen dat er bewakingscamera’s komen in de buurt van het sportveld aan de Pieter Dierickxlaan. Ze vinden dat jongeren er voor te veel overlast zorgen. De gemeente belooft extra patrouilles en ook camera's. 

Buurtbewoners van de Pieter Dierickxlaan in Temse werden zondagavond opgeschrikt door een knal: op een basketbalpleintje in de buurt werd een flesje met een onbekende vloeistof tot ontploffing gebracht. Volgens de buurt is het de zoveelste vandalenstreek in de wijk, er is zelfs sprake van drugdealers die er rondhangen. De bewoners vragen nu snel maatregelen aan de gemeente. 

Slechte reputatie

“Deze buurt heeft altijd al een slechte reputatie gehad”, getuigt een thuisverpleegkundige die in de buurt haar ronde heeft. “De laatste maanden is het echt nog erger geworden. Ik hoorde zelfs een verhaal van een vrouw die op een dag zwerfvuil aan het ruimen was en door de hangjongeren afval naar haar hoofd geslingerd kreeg.”

“Ik vind het hier niet meer veilig”, treedt een buurtbewoonster haar bij. “Ik woon hier graag, maar dat vandalisme verpest het allemaal. Ook voor de kinderen die nu aan het opgroeien zijn. Ik hoop dat zij zulke vandalenstreken later niet gaan overnemen.”

Extra politiepatrouilles

De burgemeester van Temse neemt de klachten van de buurt ernstig. “De buurt krijgt al een lange tijd speciale aandacht van de politie”, zegt Luc De Ryck (CD&V). “De politie stelt ook vast dat er in coronatijden meer kleine inbreuken zijn dan anders. Veel jongeren vervelen zich en dat uit zich blijkbaar in crimineel gedrag.” 

“Er zijn al speciale patrouilles die hier geregeld passeren”, gaat De Ryck verder. “Maar het grondgebied van Temse is 4.000 hectare groot en de politie kan niet overal tegelijk zijn. Dit zou een aangename plaats kunnen zijn om te wonen, want er is veel groen. Helaas zijn er mensen die zich bezighouden met het verstoren van de rust.”

Camera’s in 2021

Verschillende buurtbewoners vragen nu aan de gemeente om camera’s op te hangen in de buurt om het vandalisme tegen te gaan. “Sommige mensen die hier wonen durven ‘s avonds niet eens meer buiten”, klinkt het bij een bewoner. “Ze hebben mij gelukkig nog niet persoonlijk aangevallen, maar het zou toch plezierig zijn als er hier niets meer ontploft en als de politie tijdig kan ingrijpen. Camera’s zouden echt wel de oplossing kunnen zijn.”

Burgemeester De Ryck belooft beterschap. Volgend jaar komen er 33 camera’s in de gemeente. “De plaatsen zijn ongeveer bepaald, maar er kan nog verschoven worden”, zegt De Ryck. “In deze buurt zal er zonder twijfel ook een camera komen te hangen.”

kasto80

Meest gelezen