Camera's en omheiningen moeten transmigranten weghouden van snelwegparkings in Vlaams-Brabant

De provincie Vlaams-Brabant heeft een lange termijn plan klaar om het probleem van transmigranten op snelwegparkings aan te pakken. Transmigranten proberen wel eens via snelwegparkings in vrachtwagens te kruipen om zo in Groot-Brittannië te geraken. De vijf snelwegparkings in Vlaams-Brabant waar dat probleem het grootst is, krijgen een omheining en camerabewaking.

"Als je het probleem van transmigranten op snelwegparkings wil aanpakken, moet je dat op verschillende domeinen doen", zegt de gouverneur van Vlaams-Brabant Jan Spooren. "Daarom is er nu een lange termijn plan uitgewerkt met verschillende actoren die allemaal een tandje bij zullen steken om de problematiek die er toch wel is, structureel aan te pakken."

Afschrikeffect

"Op vijf snelwegparkings in Vlaams-Brabant waar het probleem van transmigranten het grootst is, gaan we afsluiting en veiligheidscamera's plaatsen als afschrikeffect", vertelt de gouverneur. "We willen voorkomen dat transmigranten op de parkings komen en als ze dat toch doen, worden ze geobserveerd."

Bewakingsfirma

Naast aanpassingen aan de parkings, zal er ook meer gepatrouilleerd worden. "Het bewakingscontract met bewakingsfirma's wordt verlengd zodat die firma's regelmatig kunnen patrouilleren op de parkings", zegt Jan Spooren. "Dat zal gebeuren in samenspraak met de federale wegpolitie Vlaams-Brabant die haar interventies gaat verhogen. En ook de lokale politiekorpsen gaan extra patrouilles inzetten. Zij zullen de trajecten in de gaten houden die transmigranten gebruiken om op de parkings te geraken, want ze doen dat vaak via dorpen en woonwijken."

Meest gelezen