Pexels-Elly Fairytale

De Warmste Week doet bestuur én oppositie Herzele samenwerken: "Elke deelgemeente krijgt 150 kerstbomen"

De meerderheid en de oppositie in Herzele slaan de handen in elkaar voor de Warmste Week. Ze besluiten om samen te werken en in het centrum van Herzele en alle deelgemeenten kerstbomen te zetten. De bomen mogen dan versierd worden door bewoners. "We willen licht en warmte brengen, en alles wat groener maken."

De initiatieven voor de Warmste Week blijven binnenstromen en ook gemeente Herzele doet een duit in het kerstzakje. Dat laatste mag je gerust letterlijk nemen, want de gemeente wil kerstbomen over het ganse grondgebied van Herzele en zijn deelgemeenten zetten. De Warmste Week heeft warmte in de harten van alle leden van de politieke meerderheid en de oppositie gebracht, want ze werken samen aan het idee. "Toch zeker in deze coronaperiode", zegt gemeenteraadslid Filip De Bodt (Leef! en Groen) geamuseerd: "We hebben samen besloten om overal kerstbomen te zetten en alles warmer en groener te maken."

We komen goed overeen in deze coronaperiode, en gaan samen overal kerstbomen zetten
Lid van de oppositie in Herzele: Filip De Bodt

Bomen herplanten

Het oorspronkelijke idee was om 1.000 kleinere kerstbomen te zetten. Maar dat idee is ondertussen bijgesteld. Het zullen er minder zijn, maar wél groter. "De burgemeester en de technische dienst zeggen dat die kleine boompjes niet te herplanten zijn. We willen geen groot groen afval hebben nadien", legt De Bodt uit. "Het worden grotere kerstbomen in een pot die we na de kerstperiode zullen herplanten in een coronabos."

De bomen worden verdeeld over het grondgebied: "Het moet goed zichtbaar zijn, dus we dachten zo'n 100 à 150 kerstbomen per deelgemeente. Als je er maar 3 zet dan gaan de mensen dat niet voelen." De kerstbomen zullen te bewonderen zijn in het centrum van Herzele en in alle dorpskernen van de deelgemeenten.

"We vragen aan bewoners de kerstbomen te versieren"

De bomen moeten natuurlijk ook nog versierd worden, en daarvoor vraagt de gemeente hulp aan alle bewoners. "Iedereen kan een kerstboom 'adopteren' en komen versieren. Maak er maar iets moois van!" Niet alleen de kerstbomen worden opgetuigd, de lokale handelaars deden al een oproep om alle huizen en tuintjes op een liefst zo ecologische manier te verlichten.

De gemeente doet nog andere zaken om bewoners en handelaars samen te brengen. "Er komt nog een buurtgazet van vzw 't Uilekot en een pop-up winkel waar bewoners kunnen kopen bij lokale handelaars. Zo wordt Herzele en zijn deelgemeenten wat lichter en warmer in een donkere periode." Alle initiatieven van de Warmste Week vind je op de website.

kasto80

Meest gelezen