Dogmatcher: “Ik koppel eenzame mensen aan honden om ze uit hun isolement te halen”

Johan Moerman uit Roeselare koppelt hondenbaasjes aan mensen die alleen zijn en geen hond hebben, maar er wel af en toe voor willen zorgen. "Want een hond kan veel doen met mensen", vindt hij.

Op de site van dogmatchers kunnen mensen zich laten koppelen aan een hond om er af en toe voor te zorgen. “Als je contact met me opneemt, kijk ik naar welk profiel hond je zoekt. Een kleine of een grote, een kalme of een hond die geschikt is voor verre wandelingen. Ik kijk dan wat het karakter van de hond is en hoe die persoon ermee omgaat”, legt Moerman uit.

Moerman is ervan overtuigd dat een hond veel kan doen met mensen: “Ik ben een dierenoppas, met mijn knuffelhond ga ik naar woonzorgcentra. Die wil zoveel mogelijk geaaid worden. Daar zie ik wat een hond kan doen met mensen.”

Vriendschappen uitlokken

Want veel mensen zijn te vaak alleen. Zeker tijdens de lockdowns. “Een hond is gezelschap. Je vertelt er iets tegen, hij zit naast je in de zetel en je kan er mee knuffelen. Maar als je bijvoorbeeld regelmatig gaat wandelen met een hond, kunnen er ook vriendschappen ontstaan. Met de eigenaar, maar ook omdat er met een hond bij je veel spontane gesprekken ontstaan. Het is dus de bedoeling om mensen uit hun isolement te halen", besluit hij.

Meest gelezen