Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Dow Jones gaat voor het eerst door grens van 30.000 punten: "Technologiebedrijven maken het verschil"

De Amerikaanse Dow Jones, de oudste en belangrijkste beursindex op Wall Street, heeft voor de eerste keer de kaap van 30.000 punten bereikt. Met dank aan de technologiebedrijven en de lage rente.

De Dow Jones is al enkele keren dichtbij de 30.000 punten gekomen, maar de laatste keer gooide het coronavirus roet in het eten. Die coronadip hebben de Amerikaanse beurzen al even achter zich gelaten. En de voorbije weken beleefden zowel de Europese als de Amerikaanse beurzen een heuse vaccinrally. De verschillende coronavaccins die zo goed als klaar zijn, geven weer perspectief. Beleggers kunnen vooruit kijken, naar hoe de economie eruit zal zien zonder coronavirus, en waarbij bedrijven die klappen krijgen door de wereldwijde lockdowns, het weer beter kunnen doen.

Maal 4 op 11 jaar tijd

Maar vooral op langere termijn heeft de Dow Jones een indrukwekkend parcours afgelegd. Voor de grote financieel-economische crisis van 2008-2009 stond de index op ruim 13.500 punten, om dan tijdens die crisis terug te vallen tot ruim 7.500 punten. Maar sindsdien staat er geen maat meer op de Dow Jones. In 11 jaar tijd is de index maal 4 gegaan. Iets waar de Europese beurzen alleen maar van kunnen dromen.

Dat komt vooral door het beleid van de FED, de Amerikaanse centrale bank die nu al jaren de rente laag houdt. "Na de financiële crisis hebben de centrale banken ongeziene hoeveelheden geld in de economie gepompt. En dat heeft de rentes naar historisch lage niveaus gebracht", zegt Philippe Gijsels, marktstrateeg bij BNP Paribas Fortis. "Daardoor brengt cash geld niets op, en dat duwt veel spaargeld naar de aandelenmarkten. Dat is één van de belangrijkste redenen waarom de Amerikaanse beurzen het zo goed gedaan hebben."

Door de lage rente brengt cash geld niets op en dat duwt veel spaargeld naar de aadelenmarkten. 

Philippe Gijsels, marktstrateeg bij BNP Paribas Fortis

Europa mist technologie

Met enige vertraging pompt ook de Europese Centrale bank sinds 2015 volop geld in de economie. Maar toch doen de Europese beurzen het lang niet zo goed als de Amerikaanse. De Bel-20 bijvoorbeeld is nog altijd niet hersteld van de klap van 2008. Ook de CAC-40 uit Parijs is sinds 2009 hooguit verdubbeld. De verklaring: de vele Amerikaanse technologiebedrijven zoals Apple, Amazon en Google.

"Het groeiritme van de winsten van die technologiebedrijven bedragen makkelijk 30 tot 40 procent per jaar", zegt Tom Simonts, financieel analist bij KBC.  "Dit groeiritme, samen met het feit dat er nu veel meer technologiebedrijven zijn, maakt dat een groot segment op de beurzen, ook in de Dow Jones, veel sneller groeit dan de economie. Dat maakt dat de Dow Jones maal vier gegaan is, terwijl de economie veel minder fors gestegen is. Dat is heel anders dan we gewoon waren 20 jaar geleden."

We missen vooral de technologiegrootmachten die Amerika en China wel hebben. We hebben dus geen turbo op het beetje groei dat we hebben gehad.

Tom Simonts, financieel econoom bij KBC

Europa heeft die technologiebedrijven veel minder en dat verklaart dus ook waarom de Europese beurzen achterblijven. "In Europa is dat een utopie. We hangen hier nog veel meer vast aan die grote logge energie- en andere industriële bedrijven dan in Amerika", zegt Simonts. "En we missen vooral de technologiegrootmachten die Amerika en China wel hebben. We hebben dus geen turbo op het beetje groei dat we hebben gehad."

Meest gelezen