Videospeler inladen...

Alle winkels gaan zaterdag weer open in Frankrijk, cafés en restaurants ten vroegste op 20 januari

In Frankrijk gaan vanaf zaterdag de niet-essentiële winkels opnieuw open. Ze mogen tot 21 uur open blijven. Dat is één van de versoepelingen die president Emmanuel Macron heeft aangekondigd. Cafés en restaurants gaan ten vroegste op 20 januari weer open. De skigebieden zullen tijdens de kerstvakantie nog niet open zijn.

De Franse president Macron heeft vanavond in een toespraak tot de bevolking een verlichting aangekondigd van de beperkingen die de Franse overheid had opgelegd. Frankrijk is volgens Macron over de piek van de tweede coronagolf heen. Het aantal nieuwe besmettingen daalt snel. Volgens de president is het ergste vermeden, maar moet een derde golf absoluut vermeden worden.

Bekijk hier een kort fragment uit de toespraak van Emmanuel Macron (Frans), de tekst gaat door onder de video:

Videospeler inladen...

De nationale lockdown zou vanaf 15 december opgeheven worden en vervangen worden door een avondklok. Die zou ingaan vanaf 21 uur en duren tot 7 uur. Enkel op de feestavonden 24 en 31 december zou dat niet gelden. De afschaffing van de lockdown kan volgens Macron alleen als het aantal coronabesmettingen per dag daalt tot rond de 5.000.

De Franse president bood de mensen voor de komende feestdagen een perspectief. Kerstmis kan met de familie worden gevierd, aldus Macron. "Maar niet te veel mensen aan tafel", waarschuwde hij. Grote bijeenkomsten blijven sowieso verboden.

Niet-essentiële winkels kunnen vanaf komende zaterdag opnieuw de deuren open en vanaf 20 januari gaan mogelijk de cafés en restaurants opnieuw open. De Franse middelbare scholen gaan vanaf 20 januari volledig open, met alle leerlingen, als het aantal dagelijkse besmettingen met het coronavirus onder de 5.000 blijft.

Vaccinatie

Eind december of begin januari zal in Frankrijk ook worden begonnen met een eerste vaccinatiecampagne, zei Macron nog. De zwaksten zullen daarbij voorrang krijgen, al zal het coronavaccin net als in België niet verplicht zijn.

Volgens de Franse autoriteiten vielen er intussen 50.000 doden door het coronavirus. De meeste patiënten die bezweken, waren oud en in slechte gezondheid voor ze het virus opliepen.

Skigebieden

Macron had het ook over de skigebieden. Die zullen tijdens de kerstvakantie nog niet open zijn. "De regering is overleg gestart met de lokale functionarissen en met de uitbaters van de skigebieden. Het lijkt mij echter onmogelijk om een opening voor de feestdagen voor te stellen." Macron hoopt wel op een heropening in januari, "in goede omstandigheden".

In de Duitse deelstaat Beieren kan deze kerstvakantie evenmin geskied worden. Alle stations in deze regio in het zuidoosten van Duitsland blijven gesloten om een verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus te verhinderen. Dat verklaarde de Beierse minister-president Markus Söder deze middag. Hij roept andere skigebieden in Europa op om dezelfde draconische maatregelen te nemen.

De jongste dagen regende het al negatieve adviezen om met kerst te gaan skiën, onder meer ook van de Belgische premier Alexander De Croo (Open VLD). De Italiaanse premier Conte riep zijn landgenoten dinsdag eveneens op om niet op wintersport te gaan. Hij overlegt ook met Frankrijk en Duitsland over "een gemeenschappelijk Europees protocol", al wil Oostenrijk daar niet van weten.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen