Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Grootste producent van beschermende handschoenen voor ziekenhuizen halveert productie wegens coronabesmettingen

Top Glove, de Maleisische producent van rubberhandschoenen voor de medische sector, stelt leveringen uit omdat duizenden werknemers besmet zijn met het coronavirus. Maleisië is de grootste producent van rubberhandschoenen ter wereld en net nu is daar veel vraag naar wegens de pandemie.

De coronapandemie heeft eerder op het jaar Top Glove Corp. uit Maleisië geen windeieren gelegd. De vraag naar rubberen handschoenen voor ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen wereldwijd is spectaculair gestegen. 

Bijna twee op de drie paar rubberhandschoenen ter wereld komen uit Maleisië

Nu is het bedrijf echter zelf getroffen door het virus. Bij routinetesten is gebleken dat meer dan 2.400 personeelsleden van het bedrijf besmet zijn geraakt met het coronavirus. Dat is vooral het geval in de havenstad Klang, niet ver van de hoofdstad Kuala Lumpur en een van de drukste containerhavens ter wereld. Veel van die werknemers zijn afkomstig uit lageloonlanden zoals Nepal en wonen erg dicht bij elkaar in slaapzalen rond de fabrieken. Dat verklaart deels de grote verspreiding van het virus. 

In totaal zijn nu 16 productie-eenheden van Top Glove in en rond Klang gesloten en in nog eens 12 andere vestigingen in de buurt is de productie fors teruggeschroefd om verdere besmettingen te voorkomen. In totaal zijn daardoor 13.000 van de 21.000 personeelsleden van Top Glove getroffen. Volgens lokale media zou de productie van rubberen handschoenen in Maleisië zowat gehalveerd zijn, maar het bedrijf wil daar niet veel over kwijt. 

Maleisië is grootmacht rubberhandschoenen

Top Glove waarschuwt wel dat de leveringen twee tot vier weken vertraging zullen oplopen. Dat kan gevolgen hebben voor de twee grote afzetmarkten, Europa en Amerika, net nu coronacrisis daar hevig toeslaat. 

Dat betekent nog niet dat er meteen tekorten gaan zijn, want wellicht zijn er de voorbije maanden grote voorraden aangelegd, maar echt goed nieuws is dat ook niet. Maleisië is een grootmacht op dat vlak: bijna twee op de drie paar rubberhandschoenen in de wereld worden geproduceerd in dat land. Dat heeft zijn wortels in de rubberplantages die in de koloniale tijd werden opgericht. 

Top Glove is met een marktaandeel van 25 procent de grootste producent. Het bedrijf wil een deel van het productieverlies opvangen door zijn buitenlandse vestigingen in Thailand, China en Vietnam, maar die draaien ook al op volle toeren. Er zijn nog twee andere grote producenten in Maleisië, maar die werken ook op maximale capaciteit en zullen dus niet zo gemakkelijk het gat in de markt kunnen opvangen. 

Meest gelezen