REPORTERS

Grote carwash Herentals open voor B2B-klanten, zonder controles: "Er staat een duidelijk bord aan onze ingang"

Carwashes moeten verplicht sluiten tot 13 december, behalve voor "B2B"-klanten. Dat is de afkorting van business-to-business, en slaat op handel met bedrijven of zelfstandigen. Ook Octopus Carwash in Herentals is sinds woensdag opnieuw open, weliswaar alleen voor professionele klanten en niet voor particulieren. Controles gebeuren niet maar uitbater Gert De Neve ziet daar geen graten in.

Aan de ingang van de carwash staat een groot bord met de tekst "OPEN enkel voor B2B", maar dat wordt niet gecontroleerd. "Ik doe niets onwettigs", zegt Gert De Neve in Gazet van Antwerpen. "Onze medewerkers vragen zelf niet naar een BTW-nummer of ondernemingsnummer. Dat heeft met privacy te maken, maar ik wil ook dat mijn personeel zo kort mogelijk contact heeft met klanten om besmettingen te voorkomen", verduidelijkt De Neve aan Radio 2 Antwerpen. 

Als je een groot bord voorbij rijdt en je weet niet wat B2B betekent, kan je dat natuurlijk altijd vragen voor je de wasstraat inrijdt

Gert De Neve, carwashuitbater in Herentals

De Neve legt de verantwoordelijkheid bij de klanten zelf. "Als je een groot bord voorbij rijdt en je weet niet wat B2B betekent, kan je dat natuurlijk altijd vragen voor je de wasstraat inrijdt of betaalt." Maar als De Neve telefoontjes krijgt van particulieren die vragen of ze mogen komen, antwoordt hij wel duidelijk dat het niet mag.

Politie

De politie is afgelopen weekend al langsgeweest in zijn carwash. "Ik heb hen de tekst laten zien van de plenaire vergadering en het beeldfragment waarin minister Crevits toelichting geeft. De agenten gaven toe dat het voor hen ook moeilijk was om een beoordeling te maken", zegt De Neve. "Waarom ze ons sluiten (voor particulieren) begrijp ik eigenlijk niet. Er worden nu medewerkers werkloos en bedrijven zonder inkomsten gezet, terwijl dat niet nodig is", besluit De Neve.

Meest gelezen