Herzele deelt tablets uit met audioverhalen om eenzaamheid tegen te gaan in rusthuizen

De woonzorgcentra van Herzele krijgen van de gemeente tablets met luisterverhalen om er bewoners van de rusthuizen mee te ontspannen en de eenzaamheid tegen te gaan. Er zijn 20 tablets verdeeld over 5 centra. 

“Het aanbod op de tablets is heel divers", vertelt schepen Heidi Knop (Open VLD). "We hebben verschillende mensen verhalen en poëzie laten inspreken. Zo kunnen de bewoners daarnaar luisteren en voelen ze zich hopelijk minder eenzaam."

Er staan columns, verhalen, gedichten en zelfs mopjes op de tablet

Heidi Knop (Open VLD), schepen Herzele

Sommige mensen hebben voor dit project zelf een gedicht geschreven en dat ingesproken. Er staan ook kortverhalen en columns op. Er zijn zelfs mopjes. “Iemand heeft ook een heel grappig verhaal in het dialect ingesproken.”

Geen andere activiteiten

De gemeente hoopt dat de bewoners van de woonzorgcentra zich door de tablets minder geïsoleerd zullen voelen. “Er zijn door corona heel veel activiteiten weggevallen”, gaat Knop verder. “De gemeenschappelijke ruimtes zijn in veel centra gesloten en veel mensen komen niet verder dan hun kamer. We willen ze via de verhalen een beetje gezelschap houden.”

De bedoeling is dat de ergotherapeut of iemand van het animatieteam met de tablets van kamer tot kamer gaan. Zij zullen de apparaten ook ontsmetten zodat alles veilig verloopt. “Ik ben heel benieuwd naar de reacties van de mensen”, zegt Knop nog. “Maar ik ben ervan overtuigd dat die zeer positief zullen zijn.”

Meest gelezen