Pixabay

Jong N-VA Tienen wil looproutes door de stad: "Risico's om te gaan lopen als het donker wordt zijn nu groter" 

In Tienen wil Jong N-VA dat er aangeduide routes komen voor lopers. Want sinds corona slaan steeds meer mensen aan het lopen, en dat moet in goede omstandigheden en met zo weinig mogelijk risico's gebeuren, vindt de jongerenafdeling. Zeker nu het 's avonds vroeg donker wordt.

Lopers moeten vaak hun eigen routes bedenken en die gaan niet altijd via de meest geschikte straten of paden. “Nu het ’s avonds sneller donker wordt, groeien ook de risico’s waarmee lopers geconfronteerd worden zoals donkere straatjes en gladde wegen. Daarom pleiten we ervoor om enkele vaste stads- en wijkomlopen aan te leggen”, vertelt Jong N-VA voorzitter Kobe Declerck.

Roestvrije punaises

In Aalst, in Oost-Vlaanderen, zijn onlangs zulke looproutes uitgetekend met wegwijzers in de grond. Dat systeem kan Tienen zonder veel kosten overnemen, zegt Declerck: "Om de korte en lange routes aan te duiden wordt er eigenlijk gekeken naar het systeem dat gebruikt wordt voor boslopen. Op de grond worden punaises aangebracht, roestvrije pinnen die in de grond gestoken worden, en zo kunnen lopers de kleur of vorm van hun route herkennen." Als het schepencollege van Tienen ingaat op het voorstel, dan zouden de eerste looproutes tegen de zomer van volgend jaar een feit kunnen zijn. 

Meest gelezen