Koningin Mathilde leest voor in Aarschot

Koningin Mathilde leest voor in een school in Aarschot: "Ik ben echt blij hier vandaag te kunnen zijn om jullie twee boeken voor te lezen"

Koningin Mathilde heeft deze voormiddag voorgelezen voor een klas uit Aarschot. De koningin doet dat elk jaar naar aanleiding van de Voorleesweek en die begint vandaag. De organisatoren willen vooral ouders aanzetten om ook voor te lezen, en boeken bespreekbaar te maken.

Door de coronamaatregelen gebeurde het voorlezen deze keer vanop afstand en kregen de kinderen uit een klas van de school Zonnedorp in Aarschot de Koningin alleen op een scherm te zien. "Ik ben echt bijzonder blij om jullie via het scherm te zien", zei de koningin. "Ik heb geen andere alternatief, maar ik ben echt blij om hier vandaag bij jullie te zijn en vooral om voor jullie twee boeken te lezen."

Dit jaar willen de organisatoren van de Voorleesweek vooral ouders aanzetten om voor te lezen omdat hun invloed op de leesopvoeding van kinderen zeer groot is.

Ouders spelen een belangrijke rol om lezen te stimuleren bij kinderen

71 procent van de Vlaamse ouders met kinderen jonger dan 13, leest regelmatig voor. Dat blijkt uit een studie van Iedereen Leest, een organisatie die werkt rond lezen en leesbevordering. "Ouders spelen een belangrijke rol om lezen te stimuleren bij kinderen", zegt Tine Kuypers van Iedereen Leest. "Als zij voorlezen en praten over boeken èn ook boeken in huis halen, dan is de kans vijf keer zo groot dat het kind later uitgroeit tot een lezer. En daarmee is de invloed veel groter dan van bijvoorbeeld leerkrachten of vrienden."

Meest gelezen