Eén van de velden van het project Bel Akkertuin op de Henegouwenkaai in Sint-Jans-Molenbeek
Saskia Vanderstichelen

Brusselse landbouwers in Vlaamse rand? "We hebben plaats genoeg in het Gewest zelf" 

De Brusselse minister van Milieu Alain Maron (Ecolo) wil landbouwgrond kopen in de Vlaamse rand rond Brussel zodat landbouwers daarop groenten en fruit kweken voor inwoners van het Brussels Gewest. De Brusselse organisatie Atelier Groot Eiland kweekt al jaren allerlei soorten groenten en fruit tussen de hoge Brusselse gebouwen.

"Mensen staan er niet bij stil dat er vrij veel nieuwe landbouwbedrijven zijn in het Brusselse Gewest. Wij kweken bijvoorbeeld intussen alle mogelijke soorten groenten en fruit in Molenbeek, Anderlecht, Jette en Brussel-stad", vertelt Stefie Servranckx van Atelier Groot Eiland. Eén van de systemen zijn de pluktuintjes. Daar kan je een abonnement nemen en zo zelf je groenen en fruit gaan plukken. "Dat kost bij ons één euro per persoon per dag. En dan kan je plukken wat je zelf wilt, van zonsopgang tot zonsondergang."

Tussen de hoge gebouwen

Aan de Henegouwenkaai in Sint-Jans-Molenbeek ligt nu een groot terrein van 1700m² waarop de vereniging groenten kweekt. "Het is een lange, groene strook tussen de hoge gebouwen. In de zestiende eeuw werd de lap grond uitgegegraven als kanaal, maar nadien is die samen met de Zenne gedempt", legt Servranckx uit. Ook op het dak van het bekende slachthuis van Anderlecht worden er al een tijdje gewassen geteeld. "Daar kweken we zelfs meloenen! Door de hitte op het dak is het klimaat daar bijna mediterraan."

Volgens Servranckx is er in het Brusselse Gewest zelf nog plaats genoeg om eigen groenten en fruit te kweken. "Er is ook nog veel ruimte gebetoneerd. Misschien is de grond eronder op een aantal plaatsen te vervuild om er te kunnen kweken, dat kan. Maar ook daarvoor bestaan er oplossingen. Aan het woonzorgcentrum La Petite Île in Anderlecht hebben we zo het asfalt volgestort met aangevoerde grond. Dat is natuurlijk duur, maar daardoor krijg je wel plots grote stukken terrein die je kan benutten", besluit ze.

Groenten worden gekweekt tussen de hoge gebouwen in Sint-Jans-Molenbeek.
Ivan Put

Meest gelezen