AFP or licensors

LIVEBLOG: Alle winkels gaan zaterdag weer open in Frankrijk, cafés en restaurants ten vroegste op 20 januari

In Frankrijk gaan de niet-essentiële winkels zaterdag weer open. De cafés en restaurants openen ten vroegste op 20 januari. België tekent nu ook in op de Europese aankoop van het CureVac-vaccin. Het gaat om 2,9 miljoen dosissen. Op die manier heeft ons land al bestellingen bij vier bedrijven lopen. Alle vaccins moeten wel nog worden goedgekeurd. Volg het coronanieuws in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Winkels in Frankrijk gaan zaterdag weer open, cafés en restaurants ten vroegste op 20 januari

Vanaf zaterdag 28 november mogen de niet-essentiële winkels in Frankrijk de deuren weer openen tot 21 uur ten laatste. Dat zegt president Emmanuel Macron vanavond in een toespraak tot de natie. De bevolking mag vanaf dan ook weer buiten wandelen gedurende 3 uur per dag op maximaal 20 kilometer van thuis. Cafés en restaurants blijven gesloten en zullen dat al zeker tot Kerstmis blijven. Zij openen ten vroegste op 20 januari.

Lees meer in dit artikel:

België tekent in op Europese bestelling coronavaccin CureVac

België tekent nu ook in op de Europese aankoop van het vaccin CureVac, eenmaal het een marktvergunning krijgt. Ons land wil 2,9 miljoen dosissen aankopen van de 225 miljoen die Europa besteld heeft. Daarmee stapt België al mee in vier contracten van de Europese Unie. Er lopen ook bestellingen bij AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica en Pfizer-BioNTech. Het vaccin van CureVac had naar eigen zeggen "veelbelovende" resultaten in de fase 2-studie. Het bedrijf zou voor het einde van het jaar nog aan de grote - en laatste - fase 3-studie beginnen. 

Bekijk hieronder het overzicht:

Comeos waarschuwt: "België dreigt een eiland van gesloten winkels te worden"

Nu de Franse president Emmanuel Macron heeft aangekondigd dat in Frankrijk vanaf zaterdag alle winkels opnieuw mogen openen, dreigt ons land een eiland van gesloten winkels te worden. Daarvoor waarschuwt sectorfederatie Comeos. Ze voert de druk op de Belgische regering op om vrijdag, als het Overlegcomité bijeenkomt over de coronamaatregelen, de winkels ook in België te openen.

"Met alle winkels open in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg wordt België een eiland van gesloten winkels", aldus Comeos dinsdagavond. Volgens CEO Dominique Michel dreigt al het geld van de Belgische consumenten naar het buitenland te stromen en zouden heel wat Belgische winkels failliet gaan.

"De helft van de Belgen woont op minder dan 50 kilometer van de grens. Nu al blijkt dat één Belgisch gezin op drie liefst negen keer per jaar de grens oversteekt om aankopen te doen. Dat is 1 miljard euro dat wegvloeit per jaar en dat zonder corona. Als hier alles dicht blijft, gaat iedereen over de grens nu ook zijn kerstaankopen doen. Dat is vanuit virologisch standpunt geen oplossing, veilig winkelen in eigen land is perfect mogelijk en zo kunnen we onze Belgische handel ook een toekomst geven", klinkt het.

Minister Crevits: "Winkelen op afspraak moet mogelijk zijn"

Winkelen op afspraak moet mogelijk worden. Dat zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) aan VTM Nieuws. "We moeten de verspreiding van het virus tegenhouden, maar voor mij moet het mogelijk zijn om winkelen op afspraak onderdeel te laten uitmaken van een veilige strategie. Onze winkeliers hebben veel ervaring, ik denk dus dat het mogelijk moet zijn."

Vrijdag is het Overlegcomité, een vergadering met alle regeringen in ons land. Daar zullen de coronamaatregelen worden bekeken. Nu Frankrijk de winkels vanaf zaterdag weer opent, zullen in alle omliggende landen de winkels weer open zijn. De druk vanuit de sector wordt dan ook opgevoerd. 

Britse families mogen samen kerstmis vieren

In het Verenigd Koninkrijk mogen families samenkomen om kerstmis te vieren. Het gaat om een toegeving van de regering van premier Boris Johnson. Die kwam er dinsdag na een ontmoeting met alle leiders van Schotland, Wales, Noord-Ierland en Engeland. Drie gezinnen kunnen maximaal vijf dagen samenkomen, van 23 tot 27 december. Mensen kunnen met hun gezin door het land reizen.

De Britse regering bevestigde zaterdag dat de lockdown van vier weken eindigt op 2 december en niet wordt verlengd. In het Engelse deel van het Verenigd Koninkrijk zullen wel strenge lokale beperkingen gelden.

Zaventem wordt internationale draaischijf voor verdeling vaccin tegen coronavirus

De luchthaven van Zaventem en verschillende vrachtbedrijven bereiden zich volop voor om miljoenen dosissen van de vaccins tegen het coronavirus op te slaan en te vervoeren. Zaventem wordt een internationale draaischijf voor de in- en uitvoer van de vaccins.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Minister Wouter Beke: "Investering in zorg maakt de job aantrekkelijker"

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft in "Het Journaal" het akkoord met de zorgsector verdedigd. De loonsverhoging voor het personeel in de zorgsector moet de job aantrekkelijker maken. "Als de mensen meer voor die jobs gaan kiezen, dan zullen de bijkomende banen ingevuld worden. We zetten in op geld voor bijkomend personeel", zegt Wouter Beke.

Bekijk het gesprek met Wouter Beke uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Kritiek op houding orthodoxe kerk neemt toe na coronadood van hoge geestelijken in Zuidoost-Europa

In verschillende Zuidoost-Europese landen komt er kritiek op de manier waarop de orthodoxe kerk omgaat met het coronavirus. Afgelopen weekend werd in Belgrado de Servisch-orthodoxe patriarch Irinej begraven. Hij raakte besmet met het coronavirus kort nadat hij de uitvaart van de patriarch van Montenegro had geleid, die ook al aan Covid was overleden. Tijdens die plechtigheid werden alle gezondheidsvoorschriften met de voeten getreden. 

Lees meer in dit artikel:

Corona-uitbraak op afdeling geriatrie in ziekenhuis Oostende

Op de campus Serruys van het AZ Sint-Jan in Oostende is een corona-uitbraak vastgesteld op de afdeling geriatrie. Dat meldt de stad. Er zijn 27 patiënten besmet en enkele personeelsleden.

Op de afdeling geriatrie raakten 27 patiënten besmet door een andere patiënt met dementie. Ook enkele personeelsleden testten positief. Het ziekenhuis volgt intussen de situatie nauwgezet op. Los van die uitbraak liggen nog 30 patiënten die besmet zijn op de corona-afdelingen van de Oostendse ziekenhuizen. Daarvan liggen vijf mensen op intensieve zorgen.

Met de kerstvakantie voor de deur zal stad Oostende een taskforce oprichten om net zoals in de zomerperiode eventuele drukte in het stadscentrum in goede banen te kunnen leiden. Daarbij zal opnieuw de drukte zo veel mogelijk gespreid worden.

Lees meer in dit artikel:

COVID-19 zadelt luchtvaartmaatschappijen met meer dan 150 miljard dollar verlies op

De verliezen die luchtvaartmaatschappijen wereldwijd zullen lijden door de impact van het coronavirus, zullen nog hoger oplopen dan tot nu gedacht. De internationale organisatie van luchtvaartmaatschappijen (IATA) verwacht voor de sector dit en volgend jaar samengeteld ruim 157 miljard dollar (132 miljard euro) nettoverlies.

Voor dit jaar voorspelt IATA een omzet van 328 miljard dollar voor de luchtvaartmaatschappijen. Dat is meer dan een halvering tegenover 2019 (838 miljard dollar). Ze zouden een nettoverlies lijden van 118,5 miljard dollar. Dat is nog 34 miljard meer verlies dan tot nu gedacht.

IATA hoopt dat coronasneltests en -vaccins ertoe zullen leiden dat tegen midden volgend jaar de grenzen minstens gedeeltelijk openen en dat de vraag naar vliegreizen dan weer aantrekt. De luchtvaartmaatschappijen zouden dan een omzet kunnen realiseren van 459 miljard dollar, het verlies zou verkleinen tot 38,7 miljard dollar. Maar dat is wel meer dan een verdubbeling tegenover de vorige prognose.

De verliezen in de sector zijn volgens IATA vijf keer groter dan tijdens de vorige crisis in 2008-2009. De verwachting nu is dat in de sector pas eind 2021 weer geld wordt verdiend.

Wat de reizigersaantallen betreft, zouden de luchtvaartmaatschappijen wereldwijd dit jaar 1,8 miljard passagiers vervoeren, 60 procent minder dan in 2019. Daarmee zou het passagiersvervoer op het niveau van zeventien jaar geleden uitkomen. Voor 2021 verwacht de organisatie een heropleving tot 2,8 miljard passagiers.

Om de sector te helpen zouden landen quarantainemaatregelen af moeten schaffen en alternatieven in moeten voeren, zegt IATA. De luchtvaartsector zelf kwam al met het plan van een eigen 'coronapaspoort' waarmee reizigers snel kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of de noodzakelijke negatieve test voor het coronavirus hebben ondergaan die in sommige landen verplicht is.

Grootste producent van beschermende handschoenen voor ziekenhuizen halveert productie wegens coronabesmettingen

Top Glove, de Maleisische producent van rubberhandschoenen voor de medische sector, stelt leveringen uit omdat duizenden werknemers besmet zijn met het coronavirus. Maleisië is de grootste producent van rubberhandschoenen ter wereld en net nu is daar veel vraag naar wegens de pandemie.

Lees meer in dit artikel:

Beieren sluit skistations tijdens kerstvakantie

In Beieren kan deze kerstvakantie niet geskied worden. Alle stations in deze regio in het zuidoosten van Duitsland blijven gesloten om een verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus te verhinderen. "We kunnen onze kerstvakantie simpelweg niet op de klassieke manier doorbrengen", verklaarde de Beierse minister-president Markus Söder. Hij roept andere skigebieden in Europa op om dezelfde draconische maatregelen te nemen. In Beieren komen vooral Duitsers op skivakantie, maar ook toeristen uit andere landen.

De jongste dagen regende het al negatieve adviezen om met kerst te gaan skiën, onder meer ook van de Belgische premier Alexander De Croo. De Italiaanse premier Conte riep zijn landgenoten eveneens op om niet op wintersport te gaan. Hij overlegt ook met Frankrijk en Duitsland over "een gemeenschappelijk Europees protocol", al wil Oostenrijk daar niet van weten.

De Beierse minister-president waarschuwde de Duitsers alvast dat - als ze toch naar Oostenrijk zouden gaan skiën - ze nadien tien dagen in quarantaine moeten. In Oostenrijk woedt het coronavirus momenteel hevig. "We moeten een tweede Ischgl vermijden", zei Söder. In dat Oostenrijkse skioord zouden dit voorjaar heel wat Europese toeristen besmet zijn geraakt door het toen nog onbekende coronavirus, en vaak zonder het te beseffen hebben ze op die manier de verspreiding in Europa in de hand gewerkt.

Coronacrisis geeft Ikea-moeder slechts een deuk

Ingka, dat de overgrote meerderheid van de Ikea-winkels bezit, heeft de coronacrisis voorlopig goed doorstaan. Hoewel het bedrijf zijn nettowinst met een derde zag slinken, sloot het zijn boekjaar af met onder de streep nog bijna 1,2 miljard euro.

Het gebroken boekjaar van Ingka loopt van september tot augustus. Door de coronapandemie moest Ingka in het voorjaar drie vierde van zijn Ikea-winkels wekenlang sluiten. Toch daalde de omzet in het afgelopen boekjaar maar met minder dan 5 procent in vergelijking met het voorgaande jaar, tot 37,4 miljard euro.

De onlineverkopen stegen namelijk fors (+60 procent). Ikea merkt door de pandemie ook een grotere interesse in zijn aanbod omdat mensen door de coronamaatregelen meer thuis vertoeven. Voor het huidige boekjaar gaat Ingka uit van betere resultaten. Het houdt ook vast aan zijn investeringsstrategie.

Aalsterse basketbalclub brengt publiek op het veld via grote schermen: “Fans kunnen nu zwaaien naar de spelers”

De basketbalclub Okapi Aalst brengt hun fans op een virtuele manier naar het veld. Supporters kunnen door te videobellen live de wedstrijd volgen. Hun hoofden worden dan geprojecteerd op grote schermen die naast het veld staan. 

Lees meer in dit artikel:

OVERZICHT - Welke coronavaccins heeft Europa besteld? Hoeveel doses? En hoeveel zijn er voor België?

De Europese Unie gaat een contract ondertekenen om tot 160 miljoen dosissen te kopen van het covidvaccin dat de Amerikaanse producent Moderna heeft ontwikkeld. Het is intussen het zesde contract dat Europa afsluit met producenten van vaccins. Voor wie door het vaccinbomen het bos niet meer ziet: een overzicht van de verschillende vaccins, het aantal doses dat besteld is en hoeveel er voor België bestemd zijn.

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen