Radio 2

Meetjeslanders winnen virtuele Gentse Zesdaagse: "Te danken aan de sandwiches van mijn vrouw"

Kurt Pauwels (51) uit Lovendegem en Ronny Bauters (60) uit Eeklo mogen zich dit jaar de Lotto Keizers van de virtuele Lotto Zesdaagse noemen. Het duo fietste van dinsdag tot en met zondag maar liefst 3.872 kilometer, goed voor 23.238 virtuele rondjes in het Gentse Kuipke. “Mijn poep ziet er niet meer uit, maar afzien heb ik bijna niet gedaan”, zegt Ronny Bauters.

Omdat de immens populaire Zesdaagse van Gent niet kon doorgaan door Corona, laste organisator Golazo een virtuele versie in. Teams van twee personen moesten iedere dag een minimum aantal rondjes van 166 meter rijden. Daarvoor konden ze kiezen tussen fietsen op de openbare weg of op de rollen, zoals via de populaire wielerapp Zwift. 

Dinsdag, de eerste dag van de zesdaagse, moesten de duo’s 150 rondjes of 25 kilometer afleggen. Iedere dag werd zwaarder. Op de slotdag moest er 66 kilometer of 400 rondjes afgehaspeld worden. Zoals de Keisses, De Keteles en andere pistiers, kan je op het einde het grootste verschil maken. 

Radio 2

23.238 rondjes

Maar liefst 443 teams schreven zich in voor de koppelkoers. Om mee te dingen naar de overwinning was het al snel duidelijk dat je minstens 1.650 rondjes of 274 kilometer zou moeten fietsen. 343 teams haalden de eindmeet en legden een pak meer kilometers af dan gevraagd. De uiteindelijke winnaar werd het duo ‘Team Zwifters’, bestaande uit twee fervente fietsers uit Eeklo. 

Kurt Pauwels en Ronny Bauters, beiden amateurwielrenners, reden maar liefst veertien keer meer dan de gevraagde minimumafstand via Zwift. Ze klokten af op 3.872 kilometer af, goed voor 23.238 virtuele rondjes in het Gentse Kuipke. “In het begin was ik begonnen met een goeie 250 kilometer aan 40 per uur”, vertelt Ronny. “Tegen het weekend hebben we een tandje bijgestoken. Dat was ook nodig, want de strijd om de eerste plaats was erg hard. Zaterdag reed ik ruim 417 kilometer, buiten proportie. Nog nooit reed ik zo’n afstand en dat zorgde zondag voor ongemakken."

Mijn vrouw en mijn hond hebben me gezelschap gehouden

"Ik had immense kniepijn, last van spijsverteringsproblemen en mijn motivatie was helemaal weg. Mijn vrouw is uiteindelijk voor mij sandwiches en een pot ijscrème gaan halen. Dat en haar oppeppende gesprekken hebben me nog een laatste keer erdoor geholpen.” Samen legden hij en Kurt toen 1.732 kilometer af in een weekend.

Puur fun

Fysiek gingen de twee door een muur. Maar dagen aan een stuk uren aan een stuk fietsen is mentaal ook zwaar. “Mijn verzorgster - mijn vrouw - en mijn mecanicien - zijnde mijn hond Bruno - hielden me gezelschap. Om de tijd te doden zette ik wat Bruce Springsteen op. Zijn nummers ken ik van binnen en van buiten. Omdat ik mijn hele leven altijd fanatiek gesport heb, kan ik heel veel aan. Ik heb van de 1.800 kilometer die ik alleen gereden heb slechts 150 kilometer afgezien. De rest was puur fun.”

Kritiek

Met hun prestaties kregen Ronny en Kurt ook wat kritiek, en dan vooral van duo’s die buiten fietsten. “Zwift geeft je inderdaad het voordeel dat je geen last hebt van de de wind en regen. Ze zeggen dat je ermee kunt foefelen, maar ik nodig iedereen uit om constant dezelfde hoge wattage en snelheid te trappen. Het is veel zwaarder dan iedereen denkt. Ik fietste dit jaar al 32.000 kilometer, zowel via Zwift als op de weg. Lange ritten van 300 kilometer zijn me echt niet vreemd en door mijn pensioen heb ik er de tijd voor. Hoe meer en hoe langer, hoe liever ik het heb.”

(Lees verder onder de foto.)

Radio 2

Piste-initiatie

Het duo wint naast eeuwige roem ook een piste-initiatie van niemand minder dan Kenny De Ketele. “We gaan die prijs weggeven aan een jonge beloftevolle renner. Die gaat daar meer aan hebben dan ik. Ik ben vooral bang om onderuit te schuiven op de piste en me daardoor pijn te doen. Ik heb daar niks meer te winnen.” Wie trouwens dacht dat Ronny er na zes dagen fietsen genoeg van had, die kwam bedrogen uit. “Ik heb maandag een tochtje gemaakt om de benen wat los te rijden”, lacht hij. “Maar nu ga ik weer wat tijd maken voor mijn vrouwtje en Bruno.”

kasto80

Meest gelezen