Foto: Provincie Antwerpen

Mensen met beroerte revalideren in Kempense herstelboerderij: "De vloer vegen is voor hen revalidatie"

Mensen die een beroerte hebben gehad, kunnen volgend jaar opnieuw gaan revalideren in herstelboerderij de Schaapskooi in Kasterlee.  Het project wordt voor een deel gefinancierd door Provincie Antwerpen. De herstelboerderij is nu tijdelijk gesloten door corona. "De patiënten missen het enorm", zegt schapenboer Benny De Busser van De Schaapskooi.

Uitstapje naar de boerderij

"Het leven van mensen met een beroerte wordt van de ene op de andere dag volledig omgegooid. Ze kunnen plots bijna niets meer", vertelt Benny De Busser. "De patiënten revalideren in een revalidatiecentrum en kunnen dan een uitstapje maken naar de boerderij. Dan komen ze eens buiten en leggen ze ook contact met lotgenoten."

Ze komen eens in de buitenlucht en leren lotgenoten kennen

Benny De Busser van herstelboederij De Schaapskooi

Maar een herstelboerderij helpt niet alleen mentaal. "De patiënten doen onbewust bewegingen die ze anders niet doen. Ze helpen de schapen voederen en doen oefeningen terwijl ze aan het werken zijn. Met een borstel de vloer vegen is voor hen een vorm van revalidatie, terwijl dat voor ons heel eenvoudig is", zegt Benny.

Door corona gesloten

Door corona is de herstelboerderij van maart tot en met september gesloten geweest en is ze nu opnieuw dicht. "Elke week bellen er mensen om te vertellen wat ze gedaan hebben die week", vertelt Benny. "Ze zeggen dat ze de boerderij echt missen. Tot nu toe heeft er niemand afgehaakt, er komen net telkens meer mensen bij."

Ook mensen met kanker en coronapatiënten

Het project rond herstelboerderijen van Welzijnszorg Kempen zal volgend jaar verder worden gezet, onder meer dankzij de steun van Provincie Antwerpen. Dan zullen er ook mensen met kanker en mogelijk zelfs coronapatiënten kunnen revalideren. De begeleiding gebeurt door professionele hulpverleners, maar ter ondersteuning wordt ook een warme oproep naar vrijwilligers gedaan. 

De Provincie Antwerpen geeft anderhalf miljoen euro steun aan 23 soortgelijke projecten, die meestal ook een link hebben met de landbouw. 

Meest gelezen