Na stad geeft ook Brussels Gewest 1 miljoen euro steun aan Atomium

Het Brussels Gewest gaat 1 miljoen euro vrijmaken om het Atomium te helpen de coronacrisis te doorstaan. Eerder besliste de stad Brussel ook al om 1 miljoen euro steun te geven.

Het gaat niet goed met het Atomium, het iconische gebouw met de negen glimmende bollen zit in een crisis, en dat komt door de coronacrisis. Volgens vzw Atomium stevent het monument en museum af op een tekort van 3 miljoen euro voor het boekjaar 2020. Om dat gapende gat op te vangen, rekenen ze op hulp van de overheid, want alle reserves zouden opgebruikt zijn.

"Het Brussels Gewest maakt, net als de stad Brussel, een miljoen euro vrij opdat het Atomium ook na de coronacrisis kan blijven schitteren als hét symbool van Brussel. Door het wegblijven van buitenlandse toeristen is deze uitzonderlijke steun broodnodig", meldt minister Gatz op Twitter.

Het is een echte ramp, al maandenlang hebben we geen toeristen
Zoubida Jellab, voorzitter vzw Atomium

De vzw Atomium werkt bijna zonder subsidies en haalt uitsluitend inkomsten uit zijn Belgische en buitenlandse bezoekers. “We leven vooral van de inkomsten van de ticketverkoop, dat gaat toch om 98 procent”, zegt Zoubida Jellab voorzitter van de vzw Atomium. “Al maandenlang hebben we geen toeristen meer. Het Atomium is sinds eind oktober gesloten, het is echt een ramp. We hopen dat binnen enkele weken de deuren weer kunnen opengaan voor de bezoekers.”

De steun van de stad en het Brussels Gewest zijn dan ook meer dan welkom: “We hadden steun aangevraagd, en willen de stad en het gewest bedanken voor het snelle antwoord. Het geeft ons toch wat hoop voor volgend jaar”, besluit Zoubida Jellab.

Meest gelezen