EPA

Onderzoek bevolen na hardhandig optreden politie tijdens ontruiming van tentenkamp in Parijs

De Franse politie heeft maandagavond een tentenkamp ontruimd op de Place de la République in het centrum van Parijs. Het kamp was kort voordien mee opgezet door hulporganisaties die wilden aankaarten dat er weinig opvangplaatsen zijn voor vluchtelingen en migranten. Er ontstond ophef over de hardhandige manier waarop de politie het kamp ontruimde. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin wil een gedetailleerd rapport over de politieactie.

Enkele honderden vluchtelingen en migranten zetten gisteren een groot tentenkamp met zo'n 500 tenten op in het centrum van Parijs, op de Place de la République. Het kamp kwam er nadat vorige week al een ander kamp was ontruimd, dat sinds augustus was gelegen nabij het Franse nationale voetbalstadion Stade de France in de Parijse voorstad Saint-Denis. 2.800 vluchtelingen en migranten werden overgebracht naar opvangkampen.

Veel vluchtelingen en migranten zijn nu echter dakloos. Met het nieuwe kamp op de Place de la République wilde men het gebrek aan opvangplaatsen aan de kaak stellen. "We zijn hier om te laten zien dat we nergens anders heen kunnen. We willen niet als dieren leven, we zijn gewoon naar hier gekomen om asiel aan te vragen", zegt Murtaza, een 20-jarige Afghaan. 

Enkele hulporganisaties, zoals Utopia 56, willen dat er verandering komt. "We zijn bang dat de vluchtelingen en migranten zonder oplossing zullen worden geëvacueerd, zoals vorige week in Saint-Denis", zei Maël de Marcellus van Utopia 56. "Ook zij hebben onderdak nodig, zeker in het midden van een gezondheidscrisis."

(Lees verder onder de foto)

Zo'n 500 blauwe tenten werden opgezet op de Place de la République.
EPA

Hardhandige ontruiming

Een paar uur na het opzetten van de tenten begon de politie aan de ontruimingsactie. De Parijse politie vindt dergelijke illegale tentenkampen onaanvaardbaar. 

De ontruiming van het kamp verliep hardhandig. De politie gebruikte geweld en zette ook traangas in. Op Twitter werden filmpjes verspreid van de ontruiming. Daarop is te zien dat er rellen ontstaan tussen de politie en enkele omstanders.

(Lees verder onder de tweet)

Verontwaardige reacties

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin liet gisterenavond weten dat hij de beelden van de ontruiming schokkend vindt. Hij vroeg een gedetailleerd rapport aan over de politieactie. De dienst die de politie moet controleren, moet binnen de 48 uur haar conclusies bezorgen.

De Franse minister van Burgerschap Marlène Schiappa en de minister van Huisvesting Emmanuelle Wargon riepen vandaag op tot "onmiddellijke" opvang voor de honderden vluchtelingen en migranten die na de ontruiming van gisterenavond opnieuw dakloos zijn. 

Meest gelezen