Oost-Vlaanderen breekt triest record: dit jaar al 12 doden bij woningbranden, het meeste van Vlaanderen

Onze provincie telt met 12 doden het meest aantal dodelijke slachtoffers van Vlaanderen bij een woningbrand. In heel Vlaanderen zijn het er 34. Er is geen duidelijke verklaring voor. Rookmelders hangen kan een groot verschil maken.

Brandpreventie-adviseur Tim Renders houdt de cijfers van het aantal branden en de slachtoffers bij voor het hele land. Tot nu toe telde hij in Vlaanderen 34 doden bij woningbranden. Daarvan zijn er 12 in Oost-Vlaanderen. Hij wijst erop dat rookmelders veel onheil kunnen vermijden.

Rookmelders

De preventie-adviseur is duidelijk: "1 rookmelder per verdiep is onvoldoende, die gaat u te laat verwittigen." Hij legt het uit met een voorbeeld: "stel er hangt 1 rookmelder in de nachthal en 1 in de inkomhal. Dat is voldoende volgens de wetgeving. Maar eer die in de nachthal afgaat, is het al te laat voor een gezin. Het aantal rookmelders hangt af van het aantal risico's en risicoplaatsen in uw woning."

Met maar 1 rookmelder per verdiep is het te laat voor een gezin

Tim Renders

De brandpreventie-adviseur vindt de wet dus onvoldoende. Wettelijk gezien moet elke woning (eengezinswoning, appartement of studio) op elke verdieping minstens 1 rookmelder hebben. Ook in studentenkamers moet een rookmelder hangen. Gebouwen met kamers hebben per verdieping een rookmelder nodig. 

kasto80

Meest gelezen