Videospeler inladen...

Psychiater Dirk De Wachter voorspelde al in 2015: "Het systeem zal kantelen, hopelijk zonder al te veel miserie"

De coronacrisis zag niemand aankomen, ook niet in “Over 5 jaar” waarin Wim De Vilder ook deze week drie gasten confronteert met hun voorspellingen van vijf jaar geleden. Psychiater Dirk De Wachter zag in 2015 wel al een breuk in ons leven aankomen, een grote "shift", maar in welke vorm, dat wist ook hij toen nog niet. Liesbeth Homans (N-VA) voorspelde dat ze vandaag nog minister zou zijn, maar dat liep anders. Ook voor Sihame El Kaouakibi (Open VLD) verliep haar politieke carrièresprong niet zoals ze voor ogen had.

Psychiater Dirk De Wachter (60) is verwonderd dat al vijf jaar zijn voorbijgegaan sinds het eerste interview voor "Over 5 jaar". Ook al is hij ervan overtuigd dat "voorspellingen bijna altijd fout zijn", toch is hij erg benieuwd naar wat hij gezegd heeft in 2015. 

“Onze doordrammende consumptiestijl is niet meer houdbaar”, stak De Wachter vijf jaar geleden van wal. Dat het tot een shift zou komen, daarvan was hij toen al overtuigd. Alleen ziet hij corona niet als dé kanteling, want “iedereen streeft heel erg naar weer hetzelfde”. Maar hij vreest wel dat een aantal maatschappelijke evoluties van voor de crisis – het verschil tussen arm en rijk, familiaal geweld, chronische vermoeidheid - door het virus nog zullen versnellen:

Videospeler inladen...

Dat het aantal burn-outs tegen 2020 zou toenemen, daar was De Wachter vrij zeker van. Ook de komende jaren ziet hij geen kentering. “Het kan mij ook morgen overkomen”, geeft hij toe. “Voorlopig ben ik een mens met veel chance. Het is bijna om verlegen van te worden”. Over de romantische liefde is hij wél lyrisch: “Ja, ik ben romanticus. Op het schandalige af.” Nochtans zag hij de toekomst van die romantische liefde in 2015 veeleer somber in:

Videospeler inladen...

De tweede gast in deze "Over 5 jaar" is Liesbeth Homans van de N-VA (47). Zij speelt met de opnames in het Groen Kwartier in Antwerpen een thuismatch. “Vijf jaar is lang geleden, maar ik herinner me nog wel een aantal uitspraken.”

In 2015 was Homans nog Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Wonen, Bestuurszaken, Inburgering, Sociale Economie, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding. Sinds eind 2019 is ze voorzitter van het Vlaams Parlement. 

Tussendoor was ze ook enkele maanden Vlaams minister-president, een functie die ze vijf jaar geleden niet meteen ambieerde. Bovendien veroorzaakte ze op de dag van haar eedaflegging meteen opschudding, waar ze zich nu voor verontschuldigt: “Een staatssymbool beledig je niet.”

Videospeler inladen...

Homans was graag minister, maar in "Over 5 jaar" steekt ze niet onder stoelen of banken dat ze ook moeilijke periodes heeft gehad. Die hadden vaak te maken met de moeilijke balans tussen werk en kinderen. Helaas bleek daar bij sommige collega’s niet altijd veel begrip voor:

Videospeler inladen...

De derde en laatste gast in "Over 5 jaar" is Sihame El Kaouakibi (34). Terwijl ze in 2015 vooral bekend was als oprichter van Let’s Go Urban, maakte ze in 2019 de overstap naar de politiek. Ze werd Vlaams Parlementslid voor Open VLD, niet echt wat ze gedacht had vijf jaar geleden:

Videospeler inladen...

Met de politiek kwamen ook de persoonlijke beledigingen op sociale media. Begin dit jaar postte Kaouakibi een scherpe video over de online racistische verwijten die ze dagelijks over zich heen krijgt. Met de hashtag #WeesLuider riep ze andere vrouwen op om ook niet meer te zwijgen. In "Over 5 jaar" blikt ze daar op terug:

Videospeler inladen...

Tot slot, als uitsmijter, mochten alle gasten nog één voorspelling doen voor 2025. Voor over 5 jaar. Dat ging zo:

Videospeler inladen...

Bekijk hier de volledige aflevering van "Over vijf jaar":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen