AFP or licensors

President Trump zet licht op groen voor machtsoverdracht aan Biden, "maar hij zal nederlaag wellicht nooit toegeven"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het licht op groen gezet voor het begin van de machtsoverdracht aan Joe Biden. Dat bevestigt hij op Twitter. Maar Trump zegt tegelijk dat hij de strijd om zijn gelijk te halen voortzet. "Wellicht zal hij zijn nederlaag nooit toegeven", zegt VS-correspondent Björn Soenens.

Trump gaf zijn administratie de goedkeuring om te beginnen met de nodige protocollen voor de transitie van de macht aan de regering-Biden. Maar dat wil niet zeggen dat hij zijn nederlaag toegeeft, de goedkeuring voor de transitie komt er "in het algemeen belang van het land", zo luidt het. Trump blijft overtuigd van zijn gelijk en zegt hij dat hij de strijd over de verkiezingsuitslag voortzet. (De tekst gaat voort onder de tweets.)

De overheidsdienst die officieel de transitie in gang zet, de General Services Administration, heeft Biden ook al laten weten dat de Trump-administratie klaar is om het formele transitieproces op te starten. Dat bericht de Amerikaanse zender CNN, op basis van een brief van het hoofd van de dienst. De brief is de eerste stap in het transitieproces.

Biden kan nu onder meer via de verschillende ministeries toegang krijgen tot belangrijke informatie en contacten en kan aanspraak maken op de nodige middelen om vacatures in te vullen. Er komt een budget van 10 miljoen dollar vrij. Zijn team krijgt ook een deel van het Witte Huis als werkruimte.

Het kamp-Biden heeft de stap al verwelkomd. In afwachting van de goedkeuring was zijn ploeg zelf al op zoek gegaan naar de nodige budgetten en kantoorruimte om de overgangsperiode zo vlot mogelijk te laten verlopen, dat is dus niet meer nodig.

Het groen licht om de transitie op gang te trekken komt er bijna drie weken nadat duidelijk was geworden dat Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen. "Het is zover, maar het had eigenlijk al lang zover moeten zijn", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "In principe horen we daar bijna nooit over, over die overheidsdienst die het licht op groen moet zetten. Niets kan de regering-Biden nu nog in de weg staan, wat dat betreft."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Michigan certificeert overwinning Biden

Maar toegeven dat hij de verkiezingen heeft verloren, doet Trump dus nog niet. "En wellicht zal de president zijn nederlaag nooit toegeven. We weten nog altijd niet of hij op 20 januari het Witte Huis op een ordentelijke manier zal verlaten", zegt Soenens. "Wellicht zal hij dat wel doen, maar hij zal dat met opgeheven hoofd doen en met de gedachte dat deze verkiezing hem is afgepakt."

Ondertussen heeft de Amerikaanse staat Michigan de verkiezingsoverwinning van Biden in die staat officieel gecertificeerd. Een nieuwe nederlaag dus voor Trump in zijn strijd om alsnog als winnaar uit de bus te komen. De twee Democraten van de kiescommissie en één van de twee Republikeinse leden stemden voor een bevestiging van de kiesresultaten, de andere Republikein onthield zich.

Biden heeft in Michigan met meer dan 150.000 stemmen voorsprong gewonnen. Normaal is de certificering van de stemmen een routineklus, maar het kamp-Trump oefende de voorbije dagen druk uit op de Republikeinen in Michigan, in de hoop het proces te vertragen.

In Pennsylvania heeft het Hooggerechtshof van de staat dan weer het beroep verworpen in een rechtszaak die het team van Trump had aangespannen om het certificeren van de resultaten te voorkomen. Alle counties in de staat hebben intussen de resultaten gecertificeerd. Wellicht zullen de gebeurtenissen in Michigan en Pennsylvania voor Trump de doorslag gegeven hebben om de overgangsperiode dan toch op te starten.

Bekijk hier Amerikakenner Bert De Vroey met meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen