Maxime Anciaux - All rights reserved

Psychiatrisch Centrum Duffel opent speciale afdeling voor bejaarden: "Ze worden behandeld op hun eigen ritme"

In het Universitair Psychiatrisch Centrum van Duffel is een nieuwe afdeling geopend, specifiek voor 75-plussers die depressief of angstig zijn. "Zij hebben een ander ritme waardoor we behandelingen laagdrempelig moeten opstarten", zegt psychiater Cédric Van Moorsel op RTV. 

Eerder was het Psychiatrisch Centrum in Duffel al gestart met een afdeling voor 55-plussers, nu is er ook een afdeling voor mensen vanaf 75 jaar. "Bij mensen met angsten of depressies die jonger zijn, rond de 60, daar kunnen we er sneller tegenaan gaan in de behandeling. Maar mensen vanaf 75 jaar hebben een ander ritme", legt Van Moorsel uit. 

De verpleegkundigen werken dus op het ritme van de patiënten: samen wandelingen maken, puzzels oplossen of televisie kijken. In totaal is er op de nieuwe afdeling plaats voor 30 mensen die er verblijven in drie leefgroepen. 

Na de eerste lockdown kwamen hier mensen dagelijks langs met angststoornissen of depressies

Cédric Van Moorsel, psychiater Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel

Sinds corona zijn er meer bejaarden die worstelen met angsten of depressies. "Na de eerste lockdown hebben we gemerkt dat heel wat mensen hier dagelijks zijn langsgeweest, vooral met angstproblemen maar ook met depressies. Het wegvallen van sociale contacten was daarvoor de aanleiding", zegt dokter Van Moorsel. 

Taboe

Vaak rust er nog een taboe op veel psychiatrische aandoeningen, zeker bij ouderen. "Het taboe is groot, maar het is belangrijk dat we laten zien dat we een open instelling zijn. We zijn zeker niet afgesloten van de buitenwereld en zijn ook losgekomen van de psychiatrie zoals die vroeger was," besluit Van Moorsel.

Meest gelezen