"The Queen's Gambit" breekt Netflix-record en zet iedereen aan het schaken: "We kunnen de vraag niet bijhouden"

"The Queen's Gambit", de Netflix- reeks over het schaakwonder Beth Harmon, staat nog maar één maand online en is nu al maar liefst 62 miljoen keer bekeken. Daarmee is de Netflix-reeks de best bekeken serie ooit. En dat laat zich voelen tot bij ons: schaken was nooit zo populair.

De reeks is gebaseerd op het gelijkaardige boek van Walter Tevis uit 1983.  Het (fictief) verhaal gaat over het leven van wees en schaakwonder Beth Harmon. Ze is vastberaden de beste schaker van de wereld te worden, maar kampt op haar weg naar haar droom met een alcohol -en  drugsverslaving. Het verhaal speelt zich af in de jaren vijftig en zestig.

Wereldwijd één van de populairste reeksen ooit

De reeks haalt de top tien van de beste bekeken reeksen in 92 landen. In 63 landen staat de reeks zelfs op de eerste plaats. Ook het boek waarop de reeks gebaseerd is, komt 37 jaar na de release binnen in de bestsellerlijst van Amerikaanse krant The New York Times. En mensen houden het niet enkel bij kijken en lezen alleen. De serie nodigt duidelijk uit om zelf ook te beginnen schaken. Google laat weten dat de zoekterm "hoe speel ik schaak" in de laatste tien jaar nooit zo vaak werd ingegeven als nu.

"The Queen" zet iedereen aan het schaken

De Denksportkampioen in Gent is dé speciaalzaak in Vlaanderen voor schaakspelen. Eigenaar Ben Van de Putte bevestigt het succes van de reeks: "Ik heb nog nooit zoveel nieuwe klanten gehad die willen leren schaken. Ook zijn er veel mensen die al dertig jaar niet meer schaken en nu opnieuw zin hebben om ermee te starten." De vraag naar schaakborden is dan ook duidelijk gestegen sinds de tweede lockdown.  Die is zelfs zo groot dat producenten niet meer kunnen volgen: "De producenten lieten me al weten dat ze dit jaar geen leveringen meer zullen kunnen doen."

Momenteel is de vraag zo groot dat de producenten en de toeleveranciers moeilijk tot niet kunnen volgen

Ben Van de Putte, eigenaar de Denksportkampioen

Schaakclubs zijn door de coronamaatregelen momenteel allemaal gesloten.  Het is dus nog onduidelijk of de reeks ook een invloed zal hebben op hun ledenaantal, al merken ze bij  schaakclub de "Wetterse Vrije Pion" wel op dat de vraag naar online lessen voor beginners toeneemt sinds een aantal weken.

Online wordt er dus wel gespeeld. Omdat dat geen officiële toernooien zijn en de spelers vaak een pseudoniem gebruiken om deel te nemen, is het moeilijk om na  te gaan wie de spelers net zijn. Op "Lichess" , het populairste gratis online platform voor schakers, zien ze wel een duidelijke trend sinds de release van de Netflix-reeks.

Meest gelezen