private

Vlaanderen bant weldra Schotse vouwoorkatten, de lievelingen van Taylor Swift: "Hopelijk volgen nog andere huisdieren"

Vanaf 1 januari is het in Vlaanderen verboden om zogenoemde Schotse vouwoorkatten of Scottish fold te kweken of te verhandelen omdat de dieren zware gezondheidsproblemen kunnen ontwikkelen door een defect gen dat ze dragen. Fokker Marc De Rijcke is niet te spreken over de nieuwe regel, maar dierenarts Louise Mollaert juicht die toe. "Hopelijk volgen nog andere huisdieren."

Wie de Amerikaanse zangeres Taylor Swift op de voet volgt, heeft ze misschien al opgemerkt: haar Schotse vouwoorkatten of Scottish fold waarmee ze op sociale media uitpakt. Zoals de naam het zegt, gaat het om katten met gevouwen oren als gevolg van een genetisch defect dat ze dragen. Het levert een schattige blik op, maar het dier kan ook zware gezondheidsproblemen ontwikkelen.

Net om die reden heeft Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) in navolging van het Brussels Gewest beslist dat de Schotse vouwoorkat kweken of verhandelen vanaf 1 januari 2021 verboden is in Vlaanderen. Fokker Marc De Rijcke uit Kasterlee is hier niet over te spreken. "Ik kweek de Schotse vouwoorkat al 30 jaar en heb in die tijd misschien drie of vier poezen gehad met een klein probleem in de staart", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1 (zie audio onder). "Moet je daarom een heel ras verbieden? Ik begrijp het niet."

"Schotse vouwoorkatten worden vijftien of zestien jaar en hebben totaal geen last. Ze kunnen leven als een ander dier. Eigenlijk gaat het om een natuurlijke mutatie. Ooit is in Schotland een nest geboren met twee vouwoorkittens. Een van die poezen is gestorven, die andere hebben ze genetisch onderzocht en ze bleek een ander gen te hebben. Daarmee zijn ze beginnen te kweken."

Britse korthaar

"Een Schotse vouwoorkat moet je altijd met een Britse korthaar kruisen", zegt De Rijcke. "Dan is dat gen niet werkzaam. Als je een Schotse vouwoorkat met een Schotse vouwoorkat kruist, dan krijgen de katten mogelijk wel problemen."

"Zelfs als je een Schotse vouwoorkat met een Britse korthaar kruist, heb je niet automatisch een nest Schotse vouwoorkatten. Die kittens worden sowieso allemaal met rechte oren geboren. Eigenlijk heb je dan niks verkeerd gedaan, want je hebt een nest Britse kortharen. Pas na drie weken beginnen de oren zich te vouwen. Dat kan bij een, meer, maar ook geen kittens gebeuren. Moeten we die dan doden?"

"Als je Schotse vouwoorkatten gaat verbieden, dan moet je alles verbieden. Dan mag je ook geen Duitse herder of een naaktkat meer kweken. Een minimaal percentage Schotse vouwoorkatten ontwikkelt gezondheidsproblemen, maar een mens heeft toch soms ook een gebrekkig kind?"

Kraakbeen

Dierenarts Louise Mollaert van beroepsvereniging Savab juicht het verbod op Schotse vouwoorkatten kweken en verhandelen wél toe. "Kweken naar genetische fouten zoals bij deze katten heeft grote gevolgen voor het welzijn van de dieren", zegt ze op haar beurt in "De wereld vandaag". "Dan kweek je naar iets schattigs, maar je kweekt wel een fout."

"Die fout zit in het kraakbeengen, vandaar de gevouwen oren. Kraakbeen zit evenwel overal en typisch in wat we bij mensen enkels noemen, de tarsus van de kat. Ze krijgen typische problemen zoals manken, dit al van jongsaf. We waarschuwen houders van Schotse vouwoorkatten. Zodra ze manken of minder springen, raden we een radiografie aan. In 90 procent van de gevallen vinden we afwijkingen in de beenderen."

"De Rijcke zegt dat Schotse vouwoorkatten geen afwijkingen hebben als je ze met Britse kortharen kruist, maar dat is niet correct. Dan hebben ze een gen minder dan bij een kruising met Schotse vouwoorkatten zelf, maar de afwijking blijft en dus ook het risico op een aandoening."

© Hetman Bohdan - creative.belgaimage.be

Kortsnuiten

"Hij stelt ook dat mensen eveneens kinderen met een afwijking krijgen. Dat vind ik een zware opmerking. Het is dan niet de mens die ervoor heeft gezorgd dat die afwijking er is, dat is dan per toeval of door omstandigheden gebeurd. Bij Schotse vouwoorkatten kweekt de mens bewust een afwijking waarbij de dieren aan kwaliteit van leven inboeten. Dan zijn we fout bezig."

"In Schotland geldt een verbod op Schotse vouwoorkatten, Engeland geeft het advies om ze niet te kweken. Voor zover ik weet, zijn we in Vlaanderen een koploper. We maken echt een punt over dierenwelzijn. Hopelijk volgen nog andere huisdieren met een afwijking, zoals kortsnuiten of dieren met een korte snuit die daarom worden gekweekt. Ook daarin heeft de mens een groot aandeel."

Meest gelezen