AFP or licensors

Staatscommissie voor mensenrechten in Ethiopië legt schuld voor bloedbad onder burgers bij Tigray

Volgens de mensenrechtencommissie zijn op 9 november 600 burgers afgeslacht door milities die banden hebben met de provinciale overheid van Tigray. Die commissie staat evenwel onder toezicht van de Ethiopische regering die strijd voert tegen Tigray. Intussen zijn tienduizenden mensen naar buurland Soedan gevlucht.

Eerder maakte Amnesty International melding van een bloedbad onder honderden burgers in het stadje Mai Kadra in het westen van de Ethiopische provincie Tigray. Amnesty wees toen evenwel geen schuldigen aan, maar haalde wel getuigenissen aan.

De Ethiopische mensenrechtencommissie heeft nu ter plaatse een onderzoek uitgevoerd en legt nu op basis van getuigenissen de schuld bij milities die banden hebben met de provinciale overheid van Tigray en de daar regerende partij TPLF. Daar moet bij worden gezegd dat die commissie benoemd is door de Ethiopische regering die nu net in Tigray slag levert met dat TPLF.

Volgens de mensenrechtencommissie zijn op 9 november meer dan 600 burgers op brutale wijze vermoord in Mai Kadra. Het zou gaan om mensen uit andere provincies, de meesten wellicht uit het naburige Amhara. Mannen zouden uit hun huizen gesleurd zijn, doodgeslagen of doodgestoken zijn, in brand gestoken of gewurgd. Eerder zou de lokale politie al begonnen zijn met het oppakken van burgers uit andere provincies. Tegelijk zijn er echter berichten dat elders in Ethiopië ook mensen uit Tigray zonder reden zouden worden gearresteerd.

Nu al 40.000 vluchtelingen in buurland Soedan

Omdat zo goed als alle verbindingen met Tigray zijn afgesloten, is het moeilijk om een beeld te vormen van wat er echt aan de hand is. Zeker is wel dat er nu al 40.000 Ethiopiërs gevlucht zijn naar buurland Soedan. Het voorbije weekend alleen al zouden er 5.000 mensen de grens hebben overgestoken. Ook zij maken melding van gewelddadige vervolging, in dit geval van van regeringsgezinde milities, vooral dan uit Amhara. (Lees verder onder de foto).

Deze Ethiopische vrouw is bevallen in een vluchtelingenkamp in Soedan.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De Verenigde Naties maken zich ernstig zorgen over de humanitaire situatie. De vluchtelingen in Soedan worden dan wel opgevangen in kampen of in Soedanese dorpen, maar tegelijk zouden er nog duizenden anderen ronddolen in Tigray zelf. Een aantal kan de VN echter niet noemen. 

Tigray wijst ultimatum voor overgave af

Het TPLF (Tigray People's Liberation Front) of Volksbevrijdingsfront voor Tigray heeft intussen het ultimatum van de Ethiopische regering afgewezen. Die regering heeft Tigray 72 uur de tijd gegeven om de wapens neer te leggen. Volgens de Ethiopische regering hebben veel Trigrese strijders dan ook al gedaan, maar daarvan is er geen onafhankelijke bevestiging.

Tigray zegt dan weer dan het succes boekt in de strijd. Zo zou een gemechaniseerde divisie van het Ethiopische leger uitgeschakeld zijn, maar ook hiervan is er geen onafhankelijke bevestiging.

Op de grond heeft het Ethiopische leger wel de grenszones in het westen met Soedan en die met Eritrea in het noorden bereikt en de steden Shire en de oude hoofdstad Axum ingenomen. Het leger dreigt er nu ook mee om de Tigrese hoofdstad Mekelle aan te vallen. Het bezit van die steden betekent echter nog niet dat het regeringsleger het omliggende gebied ook controleert en het TPLF heeft in de jaren 70 en 80 een lange traditie van guerillastrijd tegen het toenmalige communistische regime opgebouwd. Het bergachtige hoogland leent zich overigens goed voor dat soort guerillaoorlog.

Meest gelezen