RU

Steeds meer Belgen betalen voor online content, maar ons land blijft slechte leerling in Europa

Zowat 30 procent van de Belgen betaalt om online content op een legale manier te kunnen bekijken, zoals films, tv-series, muziek, videogames en media. Ons land doet het daarmee slechter dan de meeste andere Europese lidstaten. Dat blijkt uit een onderzoek bij meer dan 25.000 Europeanen ouder dan 15 jaar (van wie 1.002 Belgen) uitgevoerd door het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO).

België komt met 30 procent net voor Slovakije en Hongarije. Slechts 24 procent van de Hongaren betaalt voor legale online content. De Finnen zijn de beste van de klas. Daar betaalt 58 procent voor legale online content. Het gemiddelde voor de 27 Europese lidstaten is 42 procent. 

In 2017 betaalde slechts 25 procent van de inwoners van de Europese lidstaten om legaal online content te kunnen bekijken. Er is dus gemiddeld een stijging van 17 procentpunten. In België gaat de stijging niet zo snel. Hier is er maar een toename van 5 procentpunten. Finland ging met 20 procentpunten vooruit en ook de slechtste leerling, Hongarije, ging met 10 procentpunten vooruit.

"Europeanen kiezen steeds vaker voor legale online content omdat die betaalbaar, herbruikbaar en zeer uitgebreid is", zegt Paul Maier, directeur van het Europees Observatorium voor Inbreuken op Intellectuele Eigendomsrechten, een onderdeel van EUIPO. 

"Ook het feit dat veel mensen door de coronacrisis in lockdown zitten of zaten, heeft het gebruik van die diensten een boost gegeven. Ik zie het legale gebruik ook in de komende jaren nog toenemen."

"Illegale markt nog enorm"

13 procent van de Belgen geeft toe het afgelopen jaar via illegale bronnen online content te hebben verworven. In 2017 was dat nog 16 procent. Jongeren tussen 15 en 24 jaar verwerven meer content via illegale bronnen, maar ook bij hen is het illegaal downloaden gedaald. 

"Toch is de illegale markt nog enorm", aldus Maier. "Volgens schattingen zou het gaan om 940 miljoen per jaar voor illegale tv alleen. Wij zetten samen met Europol de strijd tegen piraterij voort. Met bijvoorbeeld de veroordeling van de Zweden achter The Pirate Bay hebben we al grote successen geboekt."

Meest gelezen