Eeuwenoude straten in het Begijnhof in Diest worden heraangelegd: "Comfortstrook zal het toegankelijker maken"

In Diest worden de eeuwenoude straten van het Begijnhof gerenoveerd. Het dossier sleepte al jaren aan, maar is gisterenavond op de gemeenteraad dan toch goedgekeurd. Er komt een comfortstrook waardoor het Begijnhof toegankelijker wordt voor de bewoners, bezoekers, maar ook voor rolstoelpatiënten en kinderwagens.

De straten van het Begijnhof in Diest zijn aangelegd in kasseien, waarvan sommige er al sinds de 17de eeuw liggen. Daardoor ligt het wegdek er oneffen bij en dat maakt stappen door de historische straatjes moeilijk. De kasseien of de kinderkopjes mogen niet zomaar vervangen worden. Maar er is voor de heraanleg nu toch een compromis gevonden: "Die kasseien, of de Napoleonkoppen liggen er al sinds de 17de eeuw. Ze zullen nu hergebruikt worden want het Begijnhof is werelderfgoed", zegt bevoegd  schepen Bart Stals (DDS). "De stenen zullen gesorteerd worden en de stenen die het meest vlak zijn, zullen gebruikt worden om daar een comfortstrook aan te leggen".

De comfortstrook van 1,5 meter met vlakkere kasseien komt langs de woningen. Die strook zal dus makkelijker begaanbaar zijn voor inwoners en bezoekers, maar ook voor rolstoelpatiënten of kinderwagens. De totale kostprijs voor de heraanleg is berekend op 2,8 miljoen euro. Daar is ook de vernieuwing van de riolering bijgerekend.

Meest gelezen