Familie Vleminckx in hun wijngaard.
VLAM.be

Schuimwijn uit Oud-Heverlee officieel erkend als streekproduct

De schuimwijnen van wijndomein Chardonnay Meerdael in Vaalbeek, bij Oud-Heverlee, krijgt het Vlaamse label Streekproduct.be. Daarmee rijven de wijnbouwers één van de laatste drie erkenningen van dit jaar binnen.

In 1994 startte de familie Vleminckx uit Vaalbeek met het aanleggen van de wijngaarden. Op het domein staan vandaag zo'n 60.000 wijnstokken. Voor het maken van de schuimwijnen gebruikt Chardonnay Meerdael quasi enkel de witte Chardonnay druif. Enkel voor de rosé versie wordt er een gedeelte Pinot Noir toegevoegd voor de kleur. Hoewel schuimwijn geen lange traditie heeft in Vlaanderen, zetten een aantal pioniers zoals de familie Vleminckx, de Vlaamse en Belgische schuimwijnen op de wereldkaart.

Projectcoördinator Jo Van Caeneghem van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) vindt het belangrijk om lokale producten naar de toekomst toe te ondersteunen. "Producten die met lokale ingrediënten en op een ambachtelijke manier geproduceerd worden, moeten kansen krijgen." Ook het Spéciale Belge Ale bier van Brouwerij De Poes uit Tielt en de zwienemutsen van Deschildre uit Oostende krijgen het label Streekproduct.be. Zwienemutsen zijn licht gepekelde en vervolgens traag gekookte varkensmagen.

Meest gelezen