James Arthur Photography

Tweede roman van Lize Spit komt op 10 december uit: "De afgelopen vier jaar elke dag aan gewerkt"

Op 10 december verschijnt de nieuwe roman van Lize Spit. "Ik ben er niet" is de langverwachte opvolger van haar debuut "Het smelt" uit 2016. "De afgelopen vier jaar is er geen dag voorbij gegaan dat ik niet aan dit boek geschreven of geschaafd hebt", zegt Spit. 

Lize Spit zorgde in 2016 voor een literaire sensatie met haar eerste roman "Het smelt". Het boek won toen niet alleen de Bronzen Uil voor beste debuut, maar was dat jaar ook het best verkochte boek in Vlaanderen. Ondertussen gingen er al meer dan 200.000 exemplaren van over de toonbank en werd de roman in 12 talen vertaald. Actrice Veerle Baetens werkt momenteel aan een verfilming van "Het smelt". Dat zal haar debuut zijn als regisseur. 

Beluister hier het gesprek met Lize Spit over haar nieuwe boek in "De ochtend" (en lees verder onder de audio):

568 pagina's

Het was ruim vier jaar wachten op de nieuwe roman van Spit. "Ik ben er niet" is een lijvig boek geworden van 568 pagina's en vertelt het verhaal van de Brusselse Leo en haar vriend Simon. Het koppel is al tien jaar samen. Ze zijn verbonden door hun moeizame jeugd, maar dan kantelt alles. Simon komt midden in de nacht thuis en lijkt vanaf dat moment iemand anders. Langzaam valt Leo's minutieus opgebouwde bestaan uiteen.

Spit is opgelucht dat het boek eindelijk klaar is. "Dit verhaal is van persoonlijk belang voor me, maar ik wilde er ook literaire, spannende fictie van maken, en net daarom kostte het zoveel tijd om het te doen kloppen en het te voltooien. Ik ben erg opgelucht dat het eindelijk klaar is en dat ik het boek nu kan loslaten.’

Uit "Ik ben er niet":

Wij waren de twee scheefgezakte pilaren die, zodra je ze tegen elkaar aan deed leunen, steviger zouden staan dan één ongeschonden, op zichzelf staande pilaar ooit kon. Het zou goed komen met ons, zolang we samen bleven.

Lize Spit heeft het nieuws aangekondigd op haar sociale mediakanalen:

"Ik ben er niet" van Lize Spit is uitgegeven bij Das Mag en ligt op 10 december in de winkel.

Meest gelezen