AFP or licensors

Twitter geeft melding bij tweets over vrouwengeweld of kindermisbruik

Mensen die tweets versturen waarbij ze geweld en kindermishandeling vermelden of mensen die een hulpvraag hebben, zullen vanaf vandaag van Twitter een melding krijgen om contact op te nemen met de hulplijn 1712. Deze nieuwe tool wordt gelanceerd naar aanleiding van de Dag tegen Geweld op Vrouwen. 

Het verheerlijken van geweld, vooral tegen vrouwen en kinderen, komt steeds meer voor op sociale media. Daarom proberen platformen zoals Twitter daar al langer iets aan te doen. Zo worden tweets die geweld verheerlijken al een tijdje verwijderd. 

Melding bij foute tweet

Naar aanleiding van de Dag tegen Geweld op Vrouwen gaat Twitter vandaag een stapje verder. Twitteraars die woorden tweeten die te maken hebben met geweld of die wijzen op een hulpvraag, krijgen voortaan het aanbod van hulplijn 1712 te zien. 

Als een gebruiker pakweg ‘stalking’ en ‘ex’ of ‘kindermishandeling’ twittert, krijgt hij een uitnodiging om met hulplijn 1712 contact op te nemen. 1712 is een professionele hulplijn voor burgers die vragen hebben over allerhande thema's die te maken hebben met misbruik en geweld.

"Het is belangrijk dat mensen met 1712 kunnen bellen als ze online iets zien passeren dat te maken heeft met geweld of kindermishandeling",  zegt Wim Van de Voorde, Vlaamse coördinator van de hulplijn 1712. "We zijn heel laagdrempelig en anoniem. En dat helpt meestal als iemand zijn verhaal wil doen, meestal is het iemand uit de omgeving van het slachtoffer die niet goed weet bij wie hij terecht kan."

Het is belangrijk dat mensen met 1712 kunnen belllen als ze online iets zien passeren dat te maken heeft met geweld of kindermishandeling

Van de Voorde benadrukt dat het belangrijk is dat de media (en ook de sociale media) het nummer vermelden. “We weten al langer dat de oproepen naar 1712 pieken als de media ons vermelden maar dat de stijging zo sterk is, is wel heel opvallend."

Zo leidde de vermelding van 1712 naar aanleiding van de Canvas-docureeks "Als je eens Wist" over kindermishandeling in de maand februari tot 76% meer oproepen over dit thema in vergelijking met het jaar voordien. 

Uit onderzoek blijkt dat één op vijf meisjes in Vlaanderen te maken krijgt met seksueel grensoverschrijdend gedrag . Eén op de zeven vrouwen in ons land was het afgelopen jaar slachtoffer van partnergeweld. Van de 5000 slachtoffers die in de eerste helft van dit jaar 1712 hebben gebeld was 65 procent vrouw. Familiaal geweld is de meest voorkomende vorm van geweld op meisjes en vrouwen.

Meest gelezen