Frans moederbedrijf Engie voert druk op: regering moet rond Nieuwjaar beslissen over kernuitstap

Engie, het Franse moederbedrijf van Electrabel, vraagt dat de Belgische regering snel beslist over de kernuitstap. Tegen eind dit jaar of begin volgend jaar moet er een beslissing zijn, zo klinkt het. Daarmee herhaalt het moederbedrijf de boodschap van Electrabel vorige week. 

Engie-topman Jean-Pierre Clamadieu vraagt snel duidelijkheid aan de Belgische regering over de toekomst van de kernenergie. In het regeerakkoord staat dat ons land in 2025 de laatste kernreactor sluit, omdat ons land de transitie wil maken naar groene energie. Alleen, er blijft wel een achterpoortje open: mocht blijken dat er in dat scenario niet voldoende stroom is of dat die te duur wordt, dan kan er alsnog beslist worden twee reactoren langer open te houden. Die beslissing zou in november volgend jaar definitief worden genomen.

Maar volgens Engie is dat veel te laat. Indien ons land ervoor zou kiezen toch twee reactoren open te houden,  moet er snel geïnvesteerd worden. Het gaat om zware investeringen van minstens een half miljard tot een miljard euro. Er moeten ook snel heel wat beslissingen genomen worden, stelt Clamadieu. Er moet tijdig splijtstof worden besteld. Verder moet een complexe uitrusting worden gebouwd én er moeten ingewikkelde veiligheidsmaatregelen worden getroffen, luidt het nog bij Engie. Het bedrijf maakt zich overigens sterk dat de kernreactoren nog tien tot twintig jaar langer kunnen blijven draaien.

Vorige week liet de nucleaire topman van Electrabel ook al verstaan dat het geduld met de regering op geraakt. In een interne video-presentatie zei de topman, Thierry Saegeman, dat Electrabel alle investeringen opschort die te maken hebben met een eventuele levensduurverlenging van de twee jongste reactoren, aangezien de regering vasthoudt aan de kernuitstap. Tegelijk zegt Electrabel wel dat het wil meewerken aan beide scenario's, zowel een uitstap uit kernenergie als een verlenging van de reactoren. De boodschap vanuit Frankrijk klinkt nu nog iets forser: de tijd geraakt stilaan echt wel op.

Meest gelezen