Videospeler inladen...

Vlaamse zorgsector krijgt 577 miljoen euro extra: 6 procent meer loon voor personeel van woonzorgcentra

De Vlaamse regering trekt jaarlijks 577 miljoen euro extra uit voor de Vlaamse zorgsector. Dat heeft minister-president Jan Jambon (N-VA) aangekondigd nadat de Vlaamse regering afgelopen nacht een voorakkoord heeft gesloten met de sociale partners. 412 miljoen euro gaat naar de verhoging van de koopkracht van het zorgpersoneel en 165 miljoen euro gaat naar maatregelen die de werkdruk moeten verlichten, zoals extra personeel en bijkomende opleidingen. Het personeel van de zwaar getroffen woonzorgcentra krijgt tot 6 procent extra koopkracht.

Nadat de federale regering eerder geld had vrijgemaakt voor het federale zorgpersoneel, stond de Vlaamse regering onder druk om ook een duidelijke inspanning te doen voor het Vlaamse zorgpersoneel. Die inspanning komt er nu. 

De regering-Jambon komt over de brug met 577 miljoen euro voor de Vlaamse social- en non-profitsectoren. Minister-president Jan Jambon spreekt van "een structurele herwaardering van de zorgsector".

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Daarmee drukken we onze welgemeende waardering uit voor al die mensen die nu al maanden, tijdens deze coronacrisis, meer dan het best van zichzelf geven in onze woonzorgcentra, revalidatiecentra, voorzieningen voor mensen met een handicap, de jeugdhulp, de thuiszorg, de kinderopvang en ga zo maar door."

Extra koopkracht

De Vlaamse regering en de sociale partners zijn overeengekomen dat onder andere het personeel van de Vlaamse woonzorgcentra, psychiatrische verzorgingstehuizen en revalidatiecentra gemiddeld 6 procent extra koopkracht zal krijgen.  Op die manier houden ze gelijke tred met het ziekenhuispersoneel, dat eerder al 6 procent extra kreeg.

Voor de thuiszorg, jongerenzorg en kinderopvang komt er gemiddeld 4,5 procent bij. En voor medewerkers van maatwerkbedrijven en de sociaal-culturele sector zal de koopkracht de komende jaren 1,1 procent stijgen.

Al deze de loonstijgingen, voor alles samen zo'n 180.000 personeelsleden, gaan al in vanaf 1 januari. Dat is 6 maanden vroeger dan oorspronkelijk gepland was.

Werkdruk

Naast de koopkrachtverhoging investeert de Vlaamse regering de komende vijf jaren ook 165 miljoen euro in maatregelen die de werkdruk in de Vlaamse zorgsector moet verlichten. 

Denk hierbij vooral aan extra personeel (50 miljoen euro), maar ook aan extra opleidingen. Dat laatste geldt ook voor wie nu geen werk heeft of nog elders aan de slag is, maar naar de zorgsector wil overstappen.

Alles samen maakt de Vlaamse regering nu jaarlijks dus 577 miljoen extra vrij voor de Vlaamse zorgsector. "Dit bedrag komt bovenop het uitbreidingsbeleid Welzijn dat al beslist was en waarbij op kruissnelheid 562 miljoen per jaar geïnvesteerd wordt in meer capaciteit en extra plaatsen", voegde minister-president Jan Jambon er nog aan toe tijdens een persconferentie. "In totaal besteedt de Vlaamse regering jaarlijks dus 1,1 miljard euro extra voor de zorg- en welzijnssector, besloot de minister-president.

Bekijk hier de toelichting die minister-president Jan Jambon gaf tijdens een persconferentie en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) benadrukte na Jambon dat deze extra budgettaire inspanning er komt als appreciatie voor alle inspanningen van het zorgpersoneel dit jaar.

"We hebben heel vaak geapplaudisseerd. We hebben heel vaak ‘dank u’ gezegd. We hebben de mensen een hart onder de riem gestoken. Maar naast de woorden moeten ook de daden komen", zo zei hij in onderstaand fragment (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

In een nieuwsbericht op zijn website geeft Beke meer info over het voorakkoord.

Vakbonden

De vakbonden reageren tevreden op het voorakkoord. Zo ook Mark Selleslach van de christelijke vakbond ACV. Hij herinnert eraan dat het coronavirus de gekende problemen van werkdruk en personeelstekorten de afgelopen maanden nog scherper in beeld heeft gebracht.

Dat de Vlaamse regering nu met extra geld over de brug komt, ziet de vakbondsman als “een belangrijk signaal voor de werknemers in Vlaanderen". 

"Want erkenning en applaus is wel aangenaam, maar er moet ook wel iets voor hen veranderen. Nu is er een belangrijk budget waardoor er voelbaar iets zal veranderen aan de lonen en de werkomstandigheden.”

Bekijk hier de reactie van Mark Selleslach en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

De liberale vakbond ACLVB is ook grotendeels tevreden maar houdt nog een slag om de arm. "Er is slechts sprake van een voorakkoord, waarbij nog een en ander verder moet onderhandeld worden binnen een strakke timing", reageert de bond in een persbericht. 

"De ACLVB ziet budgettaire duidelijkheid als een eerste stap naar een globaal inhoudelijk akkoord. De echte evaluatie zal pas kunnen gebeuren wanneer alle maatregelen geconcretiseerd zijn in een definitieve tekst." 

Werkgevers

Ook de werkgevers uit de Vlaamse zorgsectoren zijn blij met het voorakkoord waardoor o.a. de lonen verhoogd zullen worden.   

"Dit is een substantiële investering in de lonen van de woonzorgcentra, van de revalidatiecentra en de centra voor geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen", zegt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro.

"Hiermee houden we gelijke tred met het federale zorgpersoneel", gaat Cloet verder. "Dit was heel belangrijk voor ons, omdat wij qua lonen concurrentieel willen blijven met de ziekenhuizen. Anderzijds is het voor ons ook belangrijk dat er een gelijk loon voor gelijk werk komt."

Ingrid Lieten, die namens werkgeversorganisatie Verso (Vereniging voor Social Profit Ondernemingen) aan de onderhandelingstafel zat, is ook blij met het akkoord. Ze kijkt vooral naar de broodnodige instroom van nieuw zorgpersoneel. 

“De volgende jaren hebben we bijna ieder jaar 30.000 nieuwe mensen nodig”, voorspelt ze. Met het nieuwe plan wil ze zowel jongeren als mensen die nu in andere sectoren werken overtuigen om in de zorgsector te komen werken.

Bekijk hier de reactie van Ingrid Lieten:

Videospeler inladen...

Bekijk hier meer uitleg van onze reporter Chris De Nijs: "Dit is maar een voorakkoord"

Videospeler inladen...

Meest gelezen